Strona Główna » Coś na ząb » Spaghetti puttanesca przepis na prosty makaron

Spaghetti puttanesca przepis na prosty makaron

Spaghetti puttanesca przepis na prosty makaron o niezwykle wyrazistym smaku. Bardzo prosty w przygotowaniu, a przy tym aromatyczny, dzięki czemu idealnie nadaje się na pyszny i szybki obiad.

Spaghetii puttanesca składniki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka lub opcjonalnie mielone chilli
  • 4-6 filetów anchois (im więcej tym bardziej intensywny, rybny smak)
  • łyżka kaparów
  • 8 oliwek
  • makaron spaghetti
  • pomidory w puszce lub świeże pomidory w sezonie
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól (uwaga! Filety anchois są bardzo słone, więc często sól jest już nie potrzebna. Przed soleniem warto spróbować sos.)

Spaghetti puttanesca przepis:

1. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy aż do zeszklenia.

2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i filety anchois. Mieszamy, tak by ryba się rozdrobniła.

3. Papryczkę myjemy, kroimy, wrzucamy na patelnię. Oliwki kroimy, kapary odsączamy z zalewy, mieszamy z resztą składników na patelni.

4. Pomidory mieszamy z resztą składników, podsmażamy aż do odparowania wody.

5. Próbujemy sosu i doprawiamy do smaku, pieprzem ewentualnie solą, jeśli jest taka potrzeba.

6. Makaron gotujemy aldente. Ilość makaronu odpowiadającą dwóm porcjom wrzucamy do sosu, mieszamy.

Nasze spaghetti puttanesca jest gotowe, podajemy z natką pietruszki. Smacznego!

Spaghetti puttanesca przepis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *