Strona Główna » Coś na ząb » Przepis na chili con carne

Przepis na chili con carne

Przepis na chili con carne to idealna propozycja dla osób ceniących sobie pikantny smak. Chili con carne robi się szybko i prosto, jest to bowiem typowe danie jednogarnkowe, bardzo sycące i przepyszne, rodem z kuchni meksykańskiej. Warto spróbować!

Chili con carne składniki:

  • pół kg mielonej wołowiny
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • szklanka czerwonego wina, półwytrawnego
  • olej do smażenia
  • passata pomidorowa lub pomidory w puszce
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 świeża papryczka chilli (można zastąpić suszoną)
  • przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, kmin rzymski, oregano, sól, pieprz, opcjonalnie 1 łyżeczka cukru (jeśli sos pomidorowy wyjdzie nam kwaśny)
  • świeża bagietka do podania

Produkty spożywcze do przyrządzenia obiadu, w okazyjnej cenie kupisz< TUTAJ>

Przepis na chili con carne (na ok. 8 osób)

1. Cebulę obieramy, kroimy. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia.

przepis na chili con carne

2. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i rozdrobnione mięso.

przepis na chili con carne

3. Gdy mięso się podsmaży, podlewamy szklanką wina, smażymy aż do odparowania.

Spróbuj też: Szybka i pyszna zupa z soczewicą

4. Paprykę (czerwoną i chilli) myjemy, kroimy i dodajemy do mięsa. Chwilę podsmażamy. Wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.

5. Dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę, fasolę. Dusimy jeszcze ok. 15 minut.

s3_viewer_big_Page_00001Pyszny tydzień włoski w Lidlu

6. Smakujemy i dodajemy przyprawy. Sos musi mieć wyraźnie pikantny smak. Odparowujemy trochę wody, tak by nasze chilli con carne było raczej gęste (nie może przypominać konsystencją zupy!).

7. Podajemy z świeżą bagietką.

Chilli con carne to idealny obiad na jesień i zimę, ponieważ mocno rozgrzewa, ale nie tylko. Idealnie nadaje się też do zawekowania w słoikach. Smacznego!

przepis na chilli con carne

 

 

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *