Strona Główna » Coś na ząb » Sposób na: obiad za mniej niż 15 zł – konkurs!

Sposób na: obiad za mniej niż 15 zł – konkurs!

Włoskie makarony są pyszne i zdrowe, ale często kojarzą nam się jedynie z drogimi restauracjami. To błąd! Dziś mamy dla Was przepis na obiad za mniej niż 15 zł – pyszne spaghetti z anchois, tuńczykiem i oliwkami. PYCHA!

Prosty i szybki w wykonaniu, bardzo zdrowy, sycący, a do tego przepyszny! Koniecznie wypróbujcie ten przepis, jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę prawdziwie włoskim obiadem. Co będzie Wam potrzebne, by przyrządzić makaron z tuńczykiem i oliwkami?

lista

_DSC0593

 

Makaron z tuńczykiem i oliwkami – sposób przygotowania:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, tak by był al dente.

2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek. Podsmażamy, by cebulka się zeszkliła.

3. Wrzucamy fileciki anchois, mieszamy, tak by się rozdrobniły. Podsmażamy przez chwilę.

4. Wrzucamy niecałą puszkę tuńczyka i pokrojone w ćwiartki oliwki. Podsmażamy.

5. Wrzucamy na patelnię makaron, tak by dobrze wszystko wymieszać. Solimy i pieprzymy do smaku.

Gotowe! A wszystko to, nie trwa więcej niż 20 minut!

 

 

KONKURS KONKURS KONKURS

A teraz mamy zadanie dla Was.. Zaproponujcie własne, TANIE, obiadowe danie! Najlepiej takie, którego koszt przygotowania nie będzie większy niż 15 zł.

A żeby nie było tak łatwo, prosimy, abyście do przygotowania tego dania  ( przepisu) wykorzystały przynajmniej dwa produkty, dostępne w tej gazetce :

1

Najciekawsze pomysły oczywiście wykorzystamy, i nagrodzimy.

NAGRODA I: srebrna bransoletka YES ozdobiona przywieszkami w kształcie serca i strzały:

2NAGRODA II: Srebrna bransoletka YES ozdobiona przywieszkami w kształcie koniczynki i strzały

2

NAGRODA III: Piękne kolczyki

3

 

Przepisy zostawiacie jako komentarze pod tym postem, jednocześnie podając swojego maila, z którego trzeba będzie przekazać dane do wysyłki – w razie wygranej.

Pamiętajcie, do utworzenia przepisu TRZEBA użyć PRZYNAJMNIEJ DWÓCH PRODUKTÓW  Z GAZETKI

 

 Zgłoszenia przyjmujemy do wtorku, 30 września 2014 roku , do północy!

 

 

 

 

 

 

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze 28 komentarzy

  1. Paula napisał(a):

    Kotlety z jaj z ziemniakami i surówką z pora
    KOTLETY
    5-7 jajek ugotowanych na twardo
    1-2 surowe jajka
    bułka namoczona w mleku i odciśnięta
    troszkę (np. 1 łyżkę) masła
    sól, pieprz, ew. inne przyprawy( ja daję pieprz cayen lub chili)
    zielenina( pietruszka, szczypiorek)
    bułka tarta i tłuszcz do smażenia

    Jajka drobno posiekać lub wraz z bułką przepuścić przez praskę, czy maszynkę, wymieszać z przyprawami, surowym jajkiem, masłem i zieleniną, gdyby było za rzadkie dosypać można trochę tartej bułki( ale nie powinno być zbyt gęste jak np. z mięsa). Formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z ziemniakami można i jakąś ostrzejszą surówką. Ja zawsze robię do nich surówkę z pora.
    SURÓWKA Z PORA
    1 – 2 pory, zależnie od wielkości, tylko białe części
    1-2 jabłka, też zależnie od wielkości
    1-2 ogórki kiszone (ja biorę konserwowe, ale to według smaku i uznania)
    3 – 4 łyżki majonezu wymieszane z łyżką jogurtu ( jak nie ma jogurtu, sam majonez)
    – trochę soku z cytryny
    – sól, pieprz, cukier
    – dla ozdoby trochę siekanej zieleniny – ja biorę szczypiorek
    Zaczynamy od wyboru, jak ma wyglądać ta surówka. Żeby dokładnie wypłukać piasek, niektórzy przecinają warzywo wzdłuż, myję je dokładnie, osuszają i kroją w półplasterki. Ja tak często robię. Inni natomiast po umyciu i wysuszeniu, tę białą część porą siekają w okrągłe plasterki. Obie wersje nie różnią się niczym innym poza wyglądem. Do posiekanego pora dodaję obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Żeby nie ściemniały, zaraz kropię je sokiem z cytryny. Jabłek można nie obierać, a niektórzy nawet ścierają je na tarce o grubych oczkach. Mnie ta mieszanina składników o różnej konsystencji nie odpowiada, więc pozostaję przy krojeniu.
    Zaraz też dodaję trochę cukru (tu warto spróbować, żeby uchwycić odpowiadający nam smak – ja nie preferuję zbyt kwaśnego).
    Teraz siekam w kosteczkę ogórki (konserwowych nie obieram, natomiast z kiszonych zdejmuję skórkę) Ogórki powinny nbyć jędrne. Pokrojone w kosteczkę łączymy z porami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i, jeśli trzeba, jeszcze odrobiną cukru – wszystko polewamy wybranym sosem (ja majonezem, bo ma lepszą konsystencję). Mieszamy razem i po ponownym spróbowaniu i ewentualnym dosmaczeniu, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
    ZIEMNIAKII Z WODY, rzecz prosta 😉
    SMACZNEGO !
    Obiad dla 4 dorosłych osób na pewno i nie przekracza założonego budżetu 😀

  2. Daria napisał(a):

    A dla ilu osób ma być to danie za 15zł?

  3. Kati napisał(a):

    Kocham włoską kuchnie, ale balam sie eksperymentów w domu, myślalam, ze to tylko wiedza dla wtajemniczonych kucharzy 😛 ale akurat ten przepis wyglada prosto, wyprobuje!

  4. Daria napisał(a):

    CHRUPIĄCY KURCZAK ZAPIEKANY POD CHIPSAMI

    – ok. 0,5kg piersi z kurczaka
    – 1/2 szkl majonezu (w ciut lżejszej wersji można wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym – z gazetki)
    – sól i pieprz
    – 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
    – 2 łyżki posiekanej cebuli
    – kilka kropli soku z cytryny
    – olej do natłuszczenia formy (produkt z gazetki)
    – kilka plastrów żółtego sera (albo starty)
    – chipsy (ja jadłam z paprykowymi, ale najlepiej wziąć swój ulubiony smak)

    Piersi kurczaka oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie (ok 30 minut) i pokroić w średnią kostkę.
    Wymieszać kurczaka z pryprawami, majonezem, orzechami, posiekaną cebulą i sokiem z cytryny.
    Przełożyć całość do posmarowanego olejem rzepakowym żaroodpornego naczynia i posypać żółtym serem.
    Piec ok. 15 minut w 200°C, po czym posypać chipsami (można je trochę pokruszyć) i dopiekać jeszcze 5 minut.
    Jeśli wierzch się przypala, przykryć folią aluminiową (z gazetki 😉 ).

    Ceny według ezakupy.tesco.pl bazując na produktach marki Tesco
    0,5kg kurczaka – 7,75zł
    ok. 100g majonezu – 0,95zł
    5g przyprawy gyros – 0,23zł
    cebula – 0,26zł
    sok z cytryny (1 cytryna) – 0,60zł
    ser żółty, np. gouda (ok. 200g) – 2,98zł
    chipsy – pół paczki – 1,43zł
    razem 14,20zł
    soli, pieprzu i oleju do natłuszczenia nie liczę, bo to grosze i wiele tu nie zmienią 😉

    adrijah@gazeta.pl

  5. Kobi napisał(a):

    Aromatyczny krem z dyni

    Idealny na jesienne chłody- ogrzewa i poprawia humor 🙂

    Składniki:
    – 5 łyżek oleju rzepakowego (gazetka Tesco)
    – pół opakowania włoszczyzny w słupkach (gazetka Tesco)
    – mała (1,5- 2 kg) dynia
    – 3 cebule
    – 1 kostka bulionu warzywnego
    – pół cytryny
    – 3 łyżeczki pieprzu kolorowego
    – szczypta pieprzu Cayenne
    – 4 łyżeczki curry
    – 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    – natka pietruszki
    – ew. mały kawałek sera żółtego (wg. gustu)

    Przygotowanie:
    Obieramy dynię, usuwamy miąższ z pestkami, a następnie kroimy ją w kostkę (dowolna wielkość- i tak zostanie zmiksowana :)). Podobnie robimy z cebulą- kroimy ją na mniejsze, niekoniecznie idealnie wyglądające kawałki.
    Olej wlewamy do średniego garnka i podgrzewamy. Na rozgrzany już olej wrzucamy cebulę. Gdy nabierze ona złocistego koloru dorzucamy włoszczyznę oraz pokrojoną dynię- podsmażamy wszystko przez ok. 3 minuty, często mieszając.
    Bulion rozpuszczamy w pół litra wrzątku i wlewamy do podsmażonych warzyw. Przykrywamy i pozostawiamy do podduszenia. Po około 7 minutach dodajemy przyprawy- nie żałujemy curry oraz pieprzu kolorowego, obowiązkowa jest również gałka muszkatołowa oraz chilli (pieprz Cayenne). Całość skraplamy sokiem z cytryny, mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę, aż dynia będzie już całkiem miękka. Gdy tak się stanie, miksujemy blenderem aromatyczny wywar, aż nabierze konsystencji aksamitnego kremu.
    Krem idealnie komponuje się z natką pietruszki, można również posypać tartym serem- wtedy będzie się przyjemnie ciągnął 🙂

    Smacznego, polecam!

    Dziś za zakupy na krem wydałam niecałe 8 zł (nie kupowałam przypraw i oleju) I na spokojnie mogły się najeść trzy, a nawet cztery osoby.

    mail: nati_k@buziaczek.pl

  6. Emila Kielbasa napisał(a):

    ja mam wiele pomyslow i czasem za 15 zl obiad mozna zrobic i dla 6 osob.mi sie to czesto zdarza mam 5 dzieci.ugotowac dla mej gromadki to czasem nielada wyczyn ma byc dobre zdrowe i niedrogie.mysle ze czasem mizna zrobic cos z niczego i to jest bardzo dobre.a przepisy zeby zosawic to duzo miejsca zajmuje.pozdrawiam wszystkich gotujacych

  7. Gosia Dzięgielewska napisał(a):

    Kotlety schabowe w płatkach kukurydzianych:)
    4 kotlety schabowe
    Płatki kukurydziane
    Jajko
    Przyprawa do kurczaka
    Pieprz, sól, zioła prowansalskie
    Młoda kapusta i włoszczyzna
    Olej
    Ryż
    Kotlety schabowe obtaczamy w mące, później w jajku z przyprawą do kurczaka ( rewelacja). Płatki kukurydziane rozdrabniamy i robimy z nich panierkę. Smażymy na patelni. Ryż gotujemy z dodatkiem przypraw. Z młodej kapusty i włoszczyzny robimy surówkę ( dodajemy olej i przyprawy). Smacznego

  8. Magdalena M napisał(a):

    Pierozki z ciasta francuskiego z miesem i warzywami

    Skladniki: opakowanie ciasta francuskiego
    2 jajka
    warzywa słupki (garstka)
    mieso ( ja mialam mieso z 2 skrzydelek z zupy z dnia poprzedniego kotlet schabowy i kotlet z karkowki)
    sol pieprz
    Mieso mielimy razem z warzywami Dobrze jest zmielone raz zmielic jeszcze raz Przygotowane mieso mieszamy z jajkiem i doprawiamy
    Plat ciasta tniemy na w miare rowne kwadraty Troche miesa dajemy na srodek kwadratu skladamy w pol tak aby powstal trojkat z farszem w srodku Boki laczymy widelcem dociskajac go delikatnie Pierozki ukladamy w brytfannie wylozonej folia aluminiowa smarujemy je rozkloconym jajkiem Pieczemy 30 min w 180 stopniach
    zastosowano produkty value: jajka, warzywa, folia aluminiowa

  9. ewa napisał(a):

    O ja… Az zglodnialam. Niestety z tych składników to mam w domu tylko makaron 😀 ale jutro biegne do biedry

  10. Lilianna napisał(a):

    Makaron z tuńczykiem i zielonym groszkiem

    500 g makaronu
    2 puszki tuńczyka VALUE w oleju słonecznikowym
    1 puszka zielonego groszku
    1 cebula średniej wielkości
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól
    pieprz

    Składniki sosu czosnkowego:

    200 ml jogurtu naturalnego Value
    pęczek szczypiorku
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka majonezu
    sól
    pieprz

    Makaron gotujemy al dente w dużej ilości wody z dodatkiem soli. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy tuńczyka z olejem i zielony groszek. Smażymy całości przez około 5 minut. W międzyczasie łączymy ze sobą jogurt naturalny gęsty Bakoma, pokrojony
    drobno szczypiorek, czosnek przeciśnięty przez praskę, ocet, majonez i dokładnie wszystko mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na ugotowany makaron wykładamy gorący tuńczyk z groszkiem i polewamy zimnym sosem czosnkowym.

    lilaed@interia.pl

  11. Jagoda napisał(a):

    Makaron z pomidorkami cherry i twarożkiem

    Składniki:
    -makaron Spaghetti Value 500g (1,19zł)
    -twaróg półtłusty Value 200g (1,95zł)
    -opakowanie pomidorków Cherry 250g (2,99zł)
    -1 mała cebula (do 1zł)
    -sól, pieprz do smaku, olej (najlepiej rzepakowy Value) do zeszklenia cebuli

    Sposób przygotowania:
    1. Makaron (ok. 300g) ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na patelni. Pomidorki cherry pokroić na ćwiartki.
    2. Twaróg rozdrobnić widelcem w misce, przyprawić solą i pieprzem według uznania.
    3. Po odcedzeniu makaronu dodać do niego przygotowany twaróg, zeszkloną cebulę oraz pomidorki cherry.

    Smacznego!

    myrtille90210@wp.pl

  12. Mariola napisał(a):

    Mój pomysł na przepyszną tartę.. Radzę od razu przygotować podwójną ilość, bo każdy weźmie dokładkę 🙂

    Składniki:
    -ciasto francuskie
    -twaróg (tesco)
    -3 jajka (tesco)
    -szpinak mrożony
    -czosnek, sól, pieprz
    -sos sojowy

    Zaczynamy od farszu. Twaróg rozcieramy z roztrzepanym jajkiem, przyprawami i sosem sojowym. Szpinak dusimy na patelni z czosnkiem. Całość łączymy.
    Ciasto francuskie dzielimy na 3 części. Przekładamy płaty ciasta farszem. Na wierzchniej warstwie ciasto smarujemy jajkiem, żeby się ładnie zrumieniło. Pieczemy 40 minut, 180 stopni. Pałaszujemy ze smakiem 🙂
    mariola.wisnie [małpa] gmail.com

  13. ANIA napisał(a):

    NALEŚNIKI SŁODKIE
    ciasto na naleśniki:
    *3 szkl mąki
    *1szkl mleka
    *1/4 szkl cukru
    *2 jajka
    *łyżka oleju rzepakowego do smażenia
    farsz do naleśników:
    *serek homogenizowany Value 125g
    *2 jabłka pokrojone w kostkę
    serek i jabłka zmieszać i posmarować naleśniki i gotowe.

  14. ANIA napisał(a):

    NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM
    Ciasto naleśnikowe:
    *1szkl mąki
    *3/4szkl mleka
    *5łyżek oleju rzepakowego do smażenia
    *3jajka
    Farsz do naleśników:
    *filet z łososia,
    *mały brokuł,
    *sól, pieprz
    *ziarenka smaku
    smażymy rybkę i dzielimy na kawałki, brokuł podzielony na różyczki gotujemy w osolonej wodzie ok 5 min. następnie studzimy go i drobno kroimy, mieszamy składniki i doprawiamy solą, pieprzem i ziarenkami smaku. nakładamy na naleśniki i zawijamy je jak krokiety. i gotowe

  15. ANIA napisał(a):

    Kluseczki serowe

    Koszt – ok. 6 zł. Aby przygotować kluseczki, potrzebne będą: 2 kubki serka waniliowego homogenizowanego, 2 jajka, mąka, bułka tarta, sól, masło lub margaryna. Wykonanie: twarożek i jajka zmiksować, dodając szczyptę soli i przesianą mąkę w takiej ilości, aby powstało jednolite ciasto. Nabierać łyżeczką porcję ciasta i kłaść na wrzącą, osoloną wodę. Gotowe kluseczki posypać przyrumienioną bułką tartą. Polać stopionym masłem.

  16. ANIA napisał(a):

    Placki ziemniaczane

    Placki to najlepszy pomysł, gdy zależy nam na daniu szybkim w przygotowaniu i smacznym. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, a kosztuje niewiele.

    Składniki: półtora kilograma ziemniaków, 4 średnie jabłka, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz lub mielona papryka, olej rzepakowy
    . Wykonanie: ziemniaki i jabłka obrać, umyć, osuszyć. Zetrzeć na tarce z małymi otworami. Do masy ziemniaczanej dodać jajka, koncentrat pomidorowy, przesianą mąkę, doprawić do smaku. Łyżką nabierać małe porcje masy ziemniaczanej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z cukrem i/lub jogurtem naturalnym Value.

  17. ANIA napisał(a):

    Omlet:
    4jajka
    4łużki mleka
    1 surowa papryka
    1 cebula
    sól i pieprz do smaku
    olej rzepakowy do smażenia
    chleb żytni a naturalnym zakwasie
    1 ząbek czosnku
    jajka, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulkę doprawić solą i pieprzem i usmażyć omlety, podawać z pokrojonym w grube kromki chlebem podsmażonym na patelni, natartym czosnkiem i doprawionym solą.

  18. Aneta napisał(a):

    Pierożki z kaszą gryczaną i białym serem

    2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
    kostka twarogu chudego ( gazetka tesco)
    2 duże cebule
    czosnek granulowany
    mąka
    woda
    1 jajko ( gazetka tesco)
    2 łyzki oleju rzepakowego ( gazetka)

    Ostudzoną kasze mieszamy z twarogiem, cebulkę przysmażamy i dodajemy do farszu, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy sporo czosnku granulowanego. Wyrabiamy ciasto na pierogi wbijając jajko do mąki, dodając olej rzepakowy i ciepłą wodę. Kleimy pierożki i gotujemy w osolonej wodzie. Gotowe pierożki skrapiamy cebulką smażoną na oleju. Smacznego!

  19. mika19 napisał(a):

    Omlet fitness

    Składniki:
    – 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (rodzynki papaja ananas)
    – 1 łyżki posiekanych migdałów
    – 1 żółtko
    – 4 białka z jajek
    – 3 łyżki mleka
    – oliwa z oliwek
    – serek Danio waniliowy
    – banan

    Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.

    Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.
    Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana.

    Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).

  20. dorota54 napisał(a):

    SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM

    – makaron spaghetti Value
    – łyżeczka oleju rzepakowego Value
    – puszka tuńczyka Value
    – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    – ząbek czosnku
    – sól i pieprz
    – słodka papryka w proszku
    – 15 dag żółtego sera
    – natka pietruszki

    Przygotowanie:
    Puszkę tuńczyka odcedzam z oleju i rozgniatam widelcem. Mieszam z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Duszę na wolnym ogniu 5- 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ząbek czosnku przeciskam przez praskę i dodaję do tuńczyka. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu oraz łyżeczką słodkiej papryki w proszku. Jeszcze chwilę zostawiam na ogniu. 15 dag żółtego sera ścieram na tarce o grubych oczkach. Wsypuję do gorącego sosu i mieszam. Kiedy ser się stopi, zdejmuję sos z ognia. W dużym garnku zagotowuję wodę, lekko solę, wlewam łyżeczkę oleju rzepakowego. Do wrzątku wrzucam makaron spaghetti. Gotuję al dente i odcedzam. Makaron mieszam z sosem, przekładam na ogrzane talerze, posypuję żółtym serem i dekoruję natką pietruszki. Smacznego!!!

    dorota5455@poczta.fm

  21. Małgorzata napisał(a):

    Przepis na pyszne Spagetti z pesto
    Składniki:
    doniczka świeżej bazylii,
    2 ząbki czosnku,
    25g parmezanu,
    15g pecorino,
    2 łyżki oleju rzepakowego
    3 łyżki orzeszków pinii
    150g świeżego boczku w plasterkach,
    250g makaronu spagetti.

    Przygotowanie:

    Spagetti gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu.
    Do blendera wrzucamy najpierw oberwane z bazylii listki, łodyżek nie używamy, gdyż są gorzkawe. Później obrany czosnek i pokrojony na mniejsze kawałki parmezan oraz pecorino. Można użyć samego parmezanu, ale pecorino dodaje niesamowitego aromatu, bez którego ja osobiście pesta sobie nie wyobrażam. Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, tak aby nabrały ładnego złotego koloru. Wrzucamy do blendera, dodajemy oliwę z oliwek. Z gotującego się makaronu zabieramy trzy łyżki wody, dodajemy do blendera ze składnikami i miksujemy.
    Plastry boczku rumienimy na patelni, tak żeby były delikatnie chrupiące. Kroimy na kawałki.
    Spagetti odcedzamy zostawiając niewielki kubek wody, w razie gdybyście stwierdzili, że wolicie jednak „bardziej mokre spagetti” 🙂

    Do odcedzonego spagetti dodajemy pesto, delikatnie mieszamy, najlepiej dwoma widelcami. Rozkładamy makaron na talerze, posypujemy chrupiącym boczkiem i tartym parmezanem.
    A później już tylko rozkoszujemy się wspaniałym smakiem 🙂

  22. Paulinka napisał(a):

    koterskapaulina@gmail.com
    Pyszne pierogi ze szpinakiem i fetą!

    paczka mrożonego szpinaku
    olej (tesco)
    1 jajko (tesco)
    pół cebuli
    pół kg mąki
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    50 ml mleka
    niepełna szklanka wody (ciepłej)
    łyżka masła
    1 opakowanie sera feta (ser solankowy)

    Cebulkę siekam, podsmażam na masełku. Do tego wrzucam szpinak i przeciśnięty czosnek, podsmażam. Odstawiam, by ostygło. W tym czasie robię ciasto na pierogi. Wysypuje mąkę, wbijam jajko, mieszam z częścią mąki. Dolewam ciepłą wodę z mlekiem, zagniatam. Jeśli ciasto za bardzo się lepi, dosypuje maki, jeśli jest za suche – dolewam wody. Ugniecione ciasto, rozwałkowuje na cieniutki placek. Szklanką wykrajam okręgi. Szpinak mieszam z rozgniecioną fetą, dodaję pieprz. Gotowy farsz nakładam na placuszki, zaciskam brzegi formując pierogi. Pierogi podgotowuje w osolonej wodzie, przed podaniem pierożki podsmażam żeby były chrupiące. Gwarantuję, że z podanych składników powstanie tyle pierogów, że naje się sporo osób. Pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Plusem jest też to, że pierogi można bez problemu zamrozić, a to dodatkowa oszczędność czasu i pieniędzy!

  23. Karolina napisał(a):

    ZAPIEKANE BROKUŁY Z PAPRYKĄ I TUŃCZYKIEM

    Składniki:
    – łyżeczka oleju rzepakowego Value
    – ząbek czosnku
    – czerwona cebula
    – 1/2 opakowanie mrożonych brokułów
    – czerwona papryka
    – 1/2 puszki tuńczyka Value
    – 1/2 puszki krojonych pomidorów
    – zielone oliwki z papryką Value
    – mozzarella
    – sól i pieprz

    Przygotowanie:
    Na łyżeczce oleju rzepakowego podsmażam zgnieciony ząbek czosnku i kostki małej czerwonej cebuli. Wrzucam 1/2 szkl. różyczek brokułu i paski 1/2 czerwonej papryki. Duszę 7-10 minut, mieszam z 1/2 puszki tuńczyka, 1/2 puszki pokrojonych pomidorów, kilkoma zielonymi oliwkami z papryką. Doprawiam solą i pieprzem. Pieczę 15 minut w 180 st. w żaroodpornym naczyniu, po czym posypuję 2 łyżkami startej mozzarelli z wody.

  24. kami napisał(a):

    A ja podam przepis na moją ulubioną zupę serową. Koszt przygotowania to nawet mniej niż 10 zł a jest naprawdę smaczna.

    Co jest nam potrzebne?
    Marchewka – około 4-5 dużych
    3 serki topione w ulubionych smakach
    łyżka prawdziwego masła
    ziemniaki lub makaron ( my wolimy z ziemniakami).
    Do tej zupy pasuje też natka z pietruszki, koperek lub szczypiorek. Można też wykorzystać jakąś wkładkę.

    Marchewkę ścieramy na tarce – grube oczka.
    Do garnka wrzucamy łyżkę masła, na to marchewkę, solimy.
    Zalewamy wodą, następnie wrzucamy serki i czekamy, aż się rozpuszczą. Wtedy dolewamy wody, zagotowujemy, i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec doprawiamy, dosypujemy pokrojone zioła i.. możemy jeść:)
    Smaczne, szybkie i nie drogie.. a do tego Łatwe w przygotowaniu! Smacznego.

  25. Kasia z kreoWSKAZu napisał(a):

    To ja jestem zwolenniczką zwykłego spaghetti z tuńczykiem:) Najpierw gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, najlepiej spaghetti. W międzyczasie w miseczce mieszamy całą puszkę tuńczyka, jajko (nieugotowane) i przyprawy w zależności od upodobań. Ja np. dodaję głównie bazylię, oregano itp.
    Następnie ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i dodajemy przygotowanego w międzyczasie tuńczyka. Podsmażamy na średnim ogniu kolo 10 min i danie gotowe. Smacznego.

Odpowiedz na „MariolaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *