Niestety, wiele osób nie przepada za szpinakiem nie wiadomo dlaczego? Smak szpinaku jest faktycznie specyficzny jednakże odpowiednie doprawienie go np. dużą ilością czosnku gwarantuje znakomity smak i zapach. Dodatkowo szpinak można wykorzystywać do wielu potraw np. do dań z makaronem, z kurczakiem, zup czy zapiekanek warzywnych.
Zachęcam do zapoznania się z przepisem na: „szybki obiad z makaronem” – pyszny makaron ze szpinakiem!
Szpinak warto łączyć ze składnikami pokarmowymi bogatymi w wapń jak np. jajka czy jogurt, ze względu na dużą ilość szczawianów znajdujących się w szpinaku, które z kolei wpływają odwadniająco na organizm.
– szpinak jest bogaty w żelazo, jednakże jest mało przyswajalne, zatem mimo tego, iż szpinak zawiera go wiele, nie wpłynie on w bardzo dużym stopniu na zwiększenie poziomu żelaza w organizmie;
– kwas foliowy (folacyna) m.in. niezbędny do syntezy białek oraz kwasów nukleinowych, polecany w szczególności kobietom w ciąży, gdyż zapobiega wadom układu nerwowego płodu;
– hormon sekretyna, która wpływa na proces trawienia;
– bogaty jest też m.in. w magnez, potas, więcej o działaniu potasu tutaj, wapń, beta-karoten oraz witaminy K, A, C, B6 i B2;
– zawiera również flawonoidy i antyoksydanty chroniące przed wolnymi rodnikami oraz obniżające poziom cholesterolu;
– zwiększa odporność naszego organizmu;
– jest lekkostrawny i polecany osobom mające problemy z zaparciami.
Najlepiej spożywać szpinak świeży, który może być wspaniałym komponentem sałatki warzywnej z dodatkiem oliwy.
Powyższy artykuł został przygotowany przez doradcę ds. żywienia, Paulinę, która prowadzi świetnego bloga pełnego inspiracji dla każdego kto dba o zdrowie i piękny wygląd.
Zapraszamy na jej bloga oraz fanpage na fb.