Bogactwo błonnika i witamin takich, jak:B6, E i PP oraz potas, wapń, jod, selen i magnez. Płatki owsiane, bo o nich właśnie mowa, stały się ostatnio bardzo modne wraz z popularnością na bycie ”fit”. Zna je prawie każdy, o ich dobroczynnych dla zdrowia właściwościach można by opowiadać godzinami. Skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu, są silnym źródłem przeciwutleniaczy, zapobiegają rozwojowi miażdżycy, pomagają w odchudzaniu stabilizując poziom cukru we krwi, mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy. Cudownie.
Tradycyjnie już przygotowujemy płatki owsiane gotując je na mleku. Połączenie płatków z nabiałem tworzy pełnowartościowe danie śniadaniowe, ale dlaczego by nie zastąpić mleka np. jogurtem? Surowe płatki zalewamy wówczas wrzątkiem i czekamy aż nasiąkną. Taka forma przygotowanie płatków owsianych jest zdecydowanie zdrowsza niż gotowanie, ponieważ przy gotowaniu wszystkie wartości odżywcze ulegają rozkładowi. Kiedy płatki nasiąkną dodajemy do nich ulubiony jogurt lub kefir i proszę. Dobrze znana owsianka w nowej odsłonie. Jeśli do tej mieszanki dorzucimy jeszcze np. suszone owoce, banana, czy jeżeli ktoś nie musi dbać o linię- łyżeczkę ”nutelli”, otrzymamy przepyszne, zdrowe śniadanie, które nasyci nas na wiele godzin.
Jak jeść płatki owsiane, by były smaczne? Upieczmy z nich ciasto albo ciastka. W takiej formie możemy płatki zabrać np. do pracy, czy na spacer. Zawarte w nich węglowodany złożone stopniowo uwalniają się do krwi zapewniając nam ciągłą, stabilną dostawę energii w ciągu dnia. Przepisów na ciastka owsiane jest zapewne tyle, ile gospodyń i raczej wszystkie opierają się na zasadzie ”dodaj to, co lubisz”. Różnica może być jedynie w formie, w jakiej zostały wykorzystane płatki tzn. w całości albo zmielone.
Płatki owsiane równie dobrze, co w formie słodkiej, prezentują się na słono np. jako główny składnik kotletów czy naleśników. Zmiksujmy płatki blenderem, bądź młynkiem do kawy, zalejmy wrzątkiem, chwilkę odczekajmy, a następnie dodajmy pokrojone warzywa np. brokuły, marchewkę czy garść startego sera żółtego. Taki posiłek to bogactwo witamin, więc warto od czasu do czasu zastąpić nim tradycyjne kotlety. Owies obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe i lekkostrawne białko ważne dla zdrowia. Warto więc zastąpić nim tradycyjną mąkę w naleśnikach i takie danie zaserwować np. naszym pociechom.
Po owsianym śniadaniu, lunchu i obiedzie pora na owsiany deser. Jak jeść płatki owsiane, żeby zaspokoić ochotę na słodycze? Rozgrzejmy patelnie, wrzućmy płatki i podprażmy chwilę. Takie prażenie sprawi, że płatki staną się pysznie chrupiące i wydobędzie się z nich niesamowity, pobudzający zmysły zapach. Do tego gałka lodów, czy pucharek budyniu i zdrowy, rozkoszny deser gotowy. Owies działa zbawiennie na układ nerwowy. Zawiera substancje psychogenne, które pomagają w stanach depresji i likwidują zły nastrój. Taki deser to nie tylko chwila przyjemności dla ciała, ale także dla ducha.
Czas na kończący dzień posiłek z płatkami owsianymi. Tutaj nie potrzeba bardzo wymyślać, wystarczy dodać trochę płatków do sałatki, czy opanierować w nich rybę czy kurczaka i pełnowartościowa kolacja fit gotowa.
Jak widać na podanych przykładach, sposobów jedzenia płatków owsianych może być naprawdę dużo. Są zdrowe, pożywne, a odpowiednio przyrządzone także bardzo smaczne. Można więc, korzystając z ich walorów, w łatwy i przyjemny sposób wzbogacić codzienną dietę i zrobić mały krok w kierunku zdrowego odżywiania.
Autor: Edyta Sawa
Czy takie płatki są zdrowe ? Przecież to zboże, gluten itd.. ?
Sa bardzo zdrowe o ile nie masz alergii na gluten.