1 kostka masła
0,5kg mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
3 jajka
łyżka, dwie kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 kruchych, dobrze dojrzałych jabłek
ponadto cynamon i cukier puder do posypania, szczypta soli
1. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać i wysypać na stolnicę. masło pociąć na paski i siekać wraz z mąką do uzyskania malutkich grudek masła.
2. Następnie wykonać coś na wzór krateru, wbić jajka i dodać śmietanę, zmieszać delikatnie widelcem, po czym zacząć ugniatać rękoma. Ugniatać do uzyskania jednolitego ciasta. Wsadzić do lodówki na pół godziny.
3. W tym czasie jabłka obrać, wyrzucić gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
4. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Blachę wysmarować masłem, wziąć połowę ciasta i rwąc po kawałku wylepić całą powierzchnię blachy.
5. Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać cynamonem, następnie przykryć drugą połową ciasta postępując w podobny sposób jak z pierwszą połową. Piec do uzyskania złocistego koloru ciasta. Po lekkim ostudzeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Jabłecznik idealny do jedzenia na ciepło! Smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak
Mmmm pysznie wyglada, tez wczoraj piekłam, moje ulubione ciasto
Pięknie wyglada, u mnie w domu króluje podobny przepis, nie wiedziałam tylko ze śmietany mozna dodać.