– paczka szpinaku, najlepiej w liściach, ale może też być rozdrobiony
– 250 ml śmietany 30%
– 3 ząbki czosnku
– 1 średnia cebula
– makaron, nada się prawie każdy: penne, kokardki, tagliatelle czy spaghetti.
– sól, pieprz
– pomidorki cherry
– opcjonalnie: serek topiony śmietankowy lub ser gorgonzola
– oliwa z oliwek
1. Makaron gotujemy al dente, w wodzie z dodatkiem oliwy.
2. Cebulę obieramy i siekamy, następnie podsmażamy na oliwie, aż do zeszklenia.
Spróbuj też: Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
3. Do cebuli dorzucamy szpinak, delikatnie podlewamy wodą. Mieszamy, aż do rozmrożenia szpinaku.
4. Wlewamy śmietanę, mieszamy. Czekamy, aż sos zgęstnieje. Jeśli chcemy wzbogacić smak sosu, możemy dodać serek topiony, ser gorgonzola lub zwykły ser żółty. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dorzucamy do sosu. Gdy sos uzyska odpowiednią konsystencję, kosztujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
5. Pomidorki cherry myjemy, kroimy w ćwiartki.
6. Makaron polewamy sosem, układamy pomidorki cherry. Nasz makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym jest gotowy! Takie proste dania z makaronem to świetna propozycja na sycący i szybki obiad. Smacznego!