– świeży szpinak
– makaron penne
– 3 łyżki oliwy z oliwek (o ile nie mamy pomidorów w zalewie)
– 400 g piersi z kurczaka
– ostra papryczka (opcjonalnie, jeśli ktoś nie przepada za ostrym smakiem może pominąć ten składnik)
– suszone pomidory, najlepiej w oliwie z ziołami (polecamy te z Biedronki)
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– opcjonalnie: tymianek, bazylia, rozmaryn
– tarty ser, najlepiej parmezan lub inny tego typu
– pół kostki masła
1. Piersi myjemy, kroimy w kosteczkę. Jeśli mamy pomidory w zalewie, wylewamy jej trochę na patelnię i na tym podsmażamy pierś. Jeśli mamy pomidory paczkowane, używamy oliwy z oliwek. Gdy mięso się już zetnie, dodajemy pokrojone suszone pomidory, solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli nie mieliśmy zalewy z ziołami, dodajemy tymianek, bazylię, rozmaryn lub inne przyprawy według uznania.
2. Makaron gotujemy al dente, szpinak myjemy.
3. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, wrzucamy do mięsa. Papryczkę myjemy, kroimy i również dorzucamy na patelnię, mieszamy.
4. Dorzucamy szpinak i masło, chwilę podsmażamy, mieszając.
Spróbuj też: Pyszny makaron z krewetkami w sosie śmietanowo winnym
5. Na patelnię wrzucamy makaron, dokładnie mieszamy, by składniki się wymieszały. Ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.
Po wyłożeniu na talerz, posypujemy tartym serem i już, nasz makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest gotowy! To świetny pomysł na naprawdę przepyszny, ale i szybki obiad. Smacznego!
[…] Spróbuj też: Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie maślanym […]
[…] Spróbuj też: Pyszny makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami […]
[…] Spróbuj też: Pyszny makaron z szpinakiem i kurczakiem w sosie maślanym […]