Składniki:
600 g mąki pszennej
250 g masła
200 g cukru
1 łyżka kakao
7 łyżek miodu
Opakowanie proszku do pieczenia
3 łyżki przyprawy korzennej
Przygotowanie:
Masło, cukier, miód i przyprawę podgrzewamy w rondlu aż do rozpuszczenia się składników.
Lekko schłodzone dodajemy do suchych składników, wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wycinamy ściany i dach z wyciętych wcześniej szablonów. Okna można wyciąć przy pomocy foremek do pierników: gwiazdek, choinek, księżycy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż do uzyskania złotego koloru, zazwyczaj około 10 minut.
Po wyciągnięciu pozwalamy ścianom ostygnąć, w przeciwnym wypadku ściany mogą nam się złamać.
Domek z piernika po sklejeniu będzie dość twardy, ale po kilku dniach zmięknie pod wpływem wilgoci zawartej w powietrzu.
Najlepszym sposobem na sklejenie ścian jest przygotowanie lukru królewskiego, który wysycha dużo szybciej niż zwykły lukier.
Składniki:
1 białko (jajko należy wcześniej sparzyć wrzątkiem)
200 g cukru pudru
Przygotowanie:
Cukier puder stopniowo dosypujemy do białka, ucieramy na gładką masę. Lukier powinien być miękki, jednak nie lejący.
Dopasowujemy ściany do siebie i sklejamy przy pomocy lukru. Domek z piernika możemy podpierać szklankami, miskami, garnkami. Po wyschnięciu ścian należy przykleić dachy. Jeżeli lukier ścieka należy dodać więcej cukru pudru.
Resztkami lukru zdobimy domek z piernika według uznania. Można również wykorzystać gotowe różnokolorowe pisaki cukrowe. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie różnokolorowych cukierków, gwiazdek anyżu, lasek cynamonu lub ziaren pieprzu czarnego i białego. Dach można również w całości poryć lukrem i posypać gruboziarnistym cukrem.
Autor: Izabela Kurda