2 cebule
1 cukinia
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
biała część pora
puszka pomidorów bez skóry
szklanka bulionu warzywnego
łyżka oleju
sól, pieprz, papryka słodka, szczypta cukru
ryż (najlepiej brązowy)
1. Cukinię i paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę.
2. Cebulę pokrój w cienkie piórka, pora przetnij na pół, a następnie przekrój na 1 cm paski.
3. Olej rozgrzej w garnku, wrzuć pokrojone warzywa, dobrze posól, by puściły sok i zmiękły. Raz po raz mieszając, dopraw do smaku pieprzem, cukrem i solą. Rozgnieć czosnek i dodaj do reszty warzyw.Nie żałuj czerwonej papryki. Po chwili dodaj bulion. Trzymaj na wolnym ogniu aż ilość bulionu zredukuje się znacznie.
4. Dodaj pomidory z puszki, trzymaj na ogniu aż do odparowania większej części wody. Dopraw według uznania. Podaj z ryżem, najlepiej brązowym. Gotowe wegetariańskie leczo możesz przyozdobić według uznania, np. listkiem bazylii lub pietruszki.
Autor: Weronika Tomyślak
MNIAM! Właśnie szukałam inspiracji na dzisiejszy obiad!
polecam! robię to danie od kilku lat w sezonie letnim, zawsze smakuje i szybko znika. ponieważ nie jestem wegetarianką, dodaję do lecza jakąś dobrą kiełbaskę. mniam 🙂
Pychaaaa cukinia najlepsza latem!
Dokładnie, a najlepiej jeszcze jak warzywa są z własnego ogródka.. 😉
cukini u mnie dostatek:):)sposób na szybki obiad:):)
No, już żadna cukinia się nie zmarnuje 😀
Ja jestem typowym mięsożercą, ale to danie wyglada całkiem smakowicie!