Dlaczego warto jeść miód?
Lubisz miód? Ma on na tyle charakterystyczny smak, że nie każdemu może odpowiadać. Jednak zdecydowana większość osób zgodnie przyznaje, że jest naprawdę smaczny. I to główny powód, dla którego zajadamy się miodem. A tak naprawdę, to miód posiada o wiele więcej zalet. I trudno nawet je wszystkie wymienić. Dlaczego warto jeść miód? Jakie pozytywy ze sobą niesie? Sprawdź koniecznie!
Dlaczego warto jeść miód? Najważniejsze powody!
- Bo jest smaczny, i to główna jego zaleta. Wielu z nas ma z nim przyjemne skojarzenia. No bo kto nie lubi zapachu i smaku domowego ciasta? A czymże byłby piernik, bez dodatku miodu? No właśnie! To też miód jest obowiązkowym składnikiem wielu słodkich potraw. Choć i do dań obiadowych można go dodawać – kurczak na słodko , w ostrej zalewie – idealny potrawa obiadowa, która zachwyci smakiem nawet najbardziej wybrednego krytyka kulinarnego. No i te zimowe pierniczki, które wypiekamy już na miesiąc przed świętami – bez miodu byłyby niczym.
- mówi się, że miód uczula, ale tak naprawdę, to wykorzystuje się go w leczeniu różnych alergii, bo przez zawartość pyłków, może uodparniać. Dlaczego miód często podaje się także dzieciom. Oczywiście po uprzednim sprawdzeniu, że ich nie uczula. Można go wtedy podawać na przykład z jogurtem naturalnym, bądź osładzać nim wodę mineralną, i podawać dziecku do picia.
- miód zawiera cukry proste. Z czym się to wiąże? Otóż jest to rodzaj cukru, który jest przez nasz organizm kierowany bezpośrednio do krwi. Tam zostaje wchłonięty. Dzięki temu część cukrów prostych zostaje przetworzona na energię, a druga część trafia do wątroby.
- wspomaga leczenie nerwicy i depresji. Tak – jeśli jesteś nerwowy, i nie możesz sobie z tym poradzić, nie sięgaj od razu po silne środki. Naturalna suplementacja będzie dla Ciebie o wiele lepsza. Wypijaj codziennie po 2-3 filiżanki herbaty z miodem, lub wody z miodem i cytryną. Szybko zauważysz wspomniane przez nas efekty.
- masz problemy z układem pokarmowym? Miód będzie dla ciebie idealny. Jeśli znaleziono u ciebie wrzody żołądka, albo cierpisz na zapalenie jelit, lub po prostu masz problemy z trawieniem, sięgnij koniecznie po miód, który wyleczy Twoje dolegliwości.
- wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów, jako, że przyspiesza przemianę materii. Dobrze jest wypić co rano – na czczo – szklankę ciepłej wody z cytryną i miodem. I tak samo przed snem.
- masz problemy ze wzrokiem? Miód powinien stać się twoim przyjacielem, bo wyleczy wszelkie problemy z tym związane. Szczególnie w przypadku zapalenia rogówki.
- jego wykorzystanie jest absolutnie bezpieczne. Pewnie o tym nie wiesz, ale pszczoły dokonują naturalnej selekcji czystego, i zanieczyszczonego miodu. Otóż jeśli taka pszczoła trafi na roślinę, która była wcześnie pryskana, to po prostu ginie. Dlatego możemy mieć pewność, że to, co znajdziemy w plastrach miodu, a później w słoikach od pszczelarza, jest jak najbardziej czyste, zdrowe, i ekologiczne.
- stosować go warto też przy przeziębieniach w związku z tym, że łagodzi objawy kaszlu, oraz ułatwia oddychanie – oczywiście takie działanie wymaga czasu, dlatego trzeba być systematycznym w jego spożywaniu.
- jeśli połączysz go z zieloną herbatą, stworzysz pozytywną mieszankę wybuchową, jako, że miód wykazuje podobne działanie jeśli chodzi o układ krwionośny. Jego regularne spożywanie pomoże w znacznym stopniu wyregulować ciśnienie krwi a także krążenie. Cudo- prawda?
- miód, traktowany jest jak naturalny antybiotyk. Stosuje się go zawsze przy przeziębieniach, a skoro tak, to może warto wprowadzić go do swojej codziennej diety? Nie od dziś wiadomo, że chorobom lepiej zapobiegać, niż je leczyć, dlatego szczególnie w miesiącach jesiennych i zimowych warto zwrócić ku niemu swój wzrok i sięgnąć po niego na półkę.
Jak wybrać dobry miód?
Niestety, w tym przypadku ważna jest cena. Wydobywanie miodu to proces dość żmudny. Czy wyobrażasz sobie ile małych pszczółek musi się napracować, by zorganizować litrowy słoiczek miodu? A przecież to nie wszystko, bo ważna jest też praca pszczelarza. Jeżeli znajdziesz w sklepie- szczególnie w markecie – jakiś tani miód, możesz mieć pewność, że jest to tylko jego odpowiednik. Pozyskiwany sztucznie, z dodatkiem dużej ilości cukru. Chyba nie tego szukasz, prawda? Dlatego podstawą przy kupowaniu miodu jest dobre, sprawdzone miejsce . O takich dowiesz się najczęściej za pomocą poczty pantoflowej.
A co, jeśli już musisz naprawdę kupić w sklepie , a nie bezpośrednio z pasieki? Wtedy przyjrzyj się dokładnie etykietom. Jest na nich opisany skład. Dobry, wartościowy miód, będzie składał się z nektaru, oraz spadzi.
Taki prawdziwy miód ma jeszcze jedną, istotną cechę. Krystalizuje się. Dlatego jeśli kupiłeś rzekomo naturalny miód, nie podkręcany, a on był i wciąż – od kilku tygodni- jest płynny, to możesz mieć pewność, że zostałeś oszukany i naciągnięty. Zazwyczaj lubimy miód w tej płynnej postaci, ale nie trzeba się martwić, bo możemy go do niej ponownie doprowadzić poprzez podgrzewanie w temperaturze nie wyższej, niż 42 stopnie. Wtedy nie straci żadnej ze swoich cennych właściwości.
Po czym jeszcze poznasz prawdziwy miód? Otóż na dnie słoja, z pewnością osadzi się dość gruba warstwa tego specyfiku ale w nieco innym kolorze. Oczywiście dopiero w momencie krystalizacji
Jeśli chcesz, by twój miód na długo zachował wartości odżywcze, musisz go odpowiednio przechowywać. Miód potrzebuje chłodu, i ciemnego miejsca. Jeśli wystawisz słoik z miodem na działanie promieni słonecznych, możesz mu zaszkodzić. Pamiętaj! Kupuj miód tylko od sprawdzonych dostawców. Inaczej możesz paść ofiarą oszustwa. Tylko prawdziwy, naturalny miód posiada te wszystkie pozytywny właściwości, o których mowa w powyższym artykule. Bądź więc czujny! I wybieraj mądrze.
Autor: mamnatosposob-admin
Tagi