Strona Główna » Blogostrefa » Dlaczego warto jeść miód?

Dlaczego warto jeść miód?

Lubisz miód? Ma on na tyle charakterystyczny smak, że nie każdemu może odpowiadać. Jednak zdecydowana większość osób zgodnie przyznaje, że jest naprawdę smaczny. I to główny powód, dla którego zajadamy się miodem. A tak naprawdę, to miód posiada o wiele więcej zalet. I trudno nawet je wszystkie wymienić. Dlaczego warto jeść miód? Jakie pozytywy ze sobą niesie? Sprawdź koniecznie!

Dlaczego warto jeść miód? Najważniejsze powody!

  • Bo jest smaczny, i to główna jego zaleta. Wielu z nas ma z nim przyjemne skojarzenia. No bo kto nie lubi zapachu i smaku domowego ciasta? A czymże byłby piernik, bez dodatku miodu? No właśnie! To też miód jest obowiązkowym składnikiem wielu słodkich potraw. Choć i do dań obiadowych można go dodawać – kurczak na słodko , w ostrej zalewie – idealny potrawa obiadowa, która zachwyci smakiem nawet najbardziej wybrednego krytyka kulinarnego. No i te zimowe pierniczki, które wypiekamy już na miesiąc przed świętami – bez miodu byłyby niczym.
  • mówi się, że miód uczula, ale tak naprawdę, to wykorzystuje się go w leczeniu różnych alergii, bo przez zawartość pyłków, może uodparniać. Dlaczego miód często podaje się także dzieciom. Oczywiście po uprzednim sprawdzeniu, że ich nie uczula. Można go wtedy podawać na przykład z jogurtem naturalnym, bądź osładzać nim wodę mineralną, i podawać dziecku do picia.
  • miód zawiera cukry proste. Z czym się to wiąże? Otóż jest to rodzaj cukru, który jest przez nasz organizm kierowany bezpośrednio do krwi. Tam zostaje wchłonięty. Dzięki temu część cukrów prostych zostaje przetworzona na energię, a druga część trafia do wątroby.
  • wspomaga leczenie nerwicy i depresji. Tak – jeśli jesteś nerwowy, i nie możesz sobie z tym poradzić, nie sięgaj od razu po silne środki. Naturalna suplementacja będzie dla Ciebie o wiele lepsza. Wypijaj codziennie po 2-3 filiżanki herbaty z miodem, lub wody z miodem i cytryną. Szybko zauważysz wspomniane przez nas efekty.
  • masz problemy z układem pokarmowym? Miód będzie dla ciebie idealny. Jeśli znaleziono u ciebie wrzody żołądka, albo cierpisz na zapalenie jelit, lub po prostu masz problemy z trawieniem, sięgnij koniecznie po miód, który wyleczy Twoje dolegliwości.
  • wspomaga zrzucanie zbędnych kilogramów, jako, że przyspiesza przemianę materii. Dobrze jest wypić co rano – na czczo  – szklankę ciepłej wody z cytryną i miodem.  I tak samo przed snem.
  • masz problemy ze wzrokiem? Miód powinien stać się twoim przyjacielem, bo wyleczy wszelkie problemy z tym związane. Szczególnie w przypadku zapalenia rogówki.
  • jego wykorzystanie jest absolutnie bezpieczne. Pewnie o tym nie wiesz, ale pszczoły dokonują naturalnej selekcji czystego, i zanieczyszczonego miodu. Otóż jeśli taka pszczoła trafi na roślinę, która była wcześnie pryskana, to po prostu ginie. Dlatego możemy mieć pewność, że to, co znajdziemy w plastrach miodu, a później w słoikach od pszczelarza, jest jak najbardziej czyste, zdrowe, i ekologiczne.
  • stosować go warto też przy przeziębieniach w związku z tym, że łagodzi objawy kaszlu, oraz ułatwia oddychanie – oczywiście takie działanie wymaga czasu, dlatego trzeba być systematycznym w jego spożywaniu.
  • jeśli połączysz go z zieloną herbatą, stworzysz pozytywną mieszankę wybuchową, jako, że miód wykazuje podobne działanie jeśli chodzi o układ krwionośny. Jego regularne spożywanie pomoże w znacznym stopniu wyregulować ciśnienie krwi a także krążenie. Cudo- prawda?
  • miód, traktowany jest jak naturalny antybiotyk. Stosuje się go zawsze przy przeziębieniach, a skoro tak, to może warto wprowadzić go do swojej codziennej diety? Nie od dziś wiadomo, że chorobom lepiej zapobiegać, niż je leczyć, dlatego szczególnie w miesiącach jesiennych i zimowych warto zwrócić ku niemu swój wzrok i sięgnąć po niego na półkę.

Jak wybrać dobry miód?

Niestety, w tym przypadku ważna jest cena. Wydobywanie miodu to proces dość żmudny. Czy wyobrażasz sobie ile małych pszczółek musi się napracować, by zorganizować litrowy słoiczek miodu? A przecież to nie wszystko, bo ważna jest też praca pszczelarza. Jeżeli znajdziesz w sklepie- szczególnie w markecie – jakiś tani miód, możesz mieć pewność, że jest to tylko jego odpowiednik. Pozyskiwany sztucznie, z dodatkiem dużej ilości cukru. Chyba nie tego szukasz, prawda? Dlatego podstawą przy kupowaniu miodu jest dobre, sprawdzone miejsce . O takich dowiesz się najczęściej za pomocą poczty pantoflowej.

A co, jeśli już musisz naprawdę kupić w sklepie , a nie bezpośrednio z pasieki? Wtedy przyjrzyj się dokładnie etykietom. Jest na nich opisany skład. Dobry, wartościowy miód, będzie składał się z nektaru, oraz spadzi.

Taki prawdziwy miód ma jeszcze jedną, istotną cechę. Krystalizuje się. Dlatego jeśli kupiłeś rzekomo naturalny miód, nie podkręcany, a on był i wciąż – od kilku tygodni- jest płynny, to możesz mieć pewność, że zostałeś oszukany i naciągnięty. Zazwyczaj lubimy miód w tej płynnej postaci, ale nie trzeba się martwić, bo możemy go do niej ponownie doprowadzić poprzez podgrzewanie w temperaturze nie wyższej, niż 42 stopnie. Wtedy nie straci żadnej ze swoich cennych właściwości.

Po czym jeszcze poznasz prawdziwy miód? Otóż na dnie słoja, z pewnością osadzi się dość gruba warstwa tego specyfiku ale w nieco innym kolorze. Oczywiście dopiero w momencie krystalizacji

Jeśli chcesz, by twój miód na długo zachował wartości odżywcze, musisz go odpowiednio przechowywać. Miód potrzebuje chłodu, i ciemnego miejsca. Jeśli wystawisz słoik z miodem na działanie promieni słonecznych, możesz mu zaszkodzić. Pamiętaj! Kupuj miód tylko od sprawdzonych dostawców. Inaczej możesz paść ofiarą oszustwa. Tylko prawdziwy, naturalny miód posiada te wszystkie pozytywny właściwości, o których mowa w powyższym artykule. Bądź więc czujny! I wybieraj mądrze.

 

Autor: mamnatosposob-admin
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *