Strona Główna » Blogostrefa » Co zrobić z kokosa?

Co zrobić z kokosa?

Kokos to dość popularny owoc i wcale nie drogi, dlatego często chętnie kusimy się na jego zakup. Po czym jednak okazuje się, że jego otworzenie sprawia nam nie mały kłopot bo zanim zaczniemy się zastanawiać co zrobić z kokosa, najpierw musimy dobrać się do jego wnętrza.

Jak otworzyć kokosa?

Twarda skorupka kryje w sobie trochę kokosowego soku i całkiem sporo samego miąższu. Jednak żeby móc spróbować ich smaku trzeba najpierw dobrać się do środka. Jak to zrobić? Jakpierw należy ostrym narzędziem – wystarczy nóż- nakłóć jeden z otworów. Tylko z jednego da się wylać wodę kokosową, reszty zwyczajnie nie damy rady przebić. Jeden z 3 otworów jednak jest dość miękki i jego przebicie nie sprawi nam większego problemu. Kiedy już uda się Tobie wykonać otwór, wylej dokładnie sok kokosowy – do ostatniej kropli. Teraz ten sam nóż wbij w boczną część kokosa i uderzaj w rączkę od góry. Tym sposobem uda się Tobie wykonać w skorupce kolejny otwór , przebijaj kokosa dookoła tak długo, aż przełamie się na dwie części.

Co zrobić z kokosa?

Z miąższu możesz zrobić mleko kokosowe, które w sklepie kosztuje nie mało. Ty możesz je wykonać domowym sposobem i mieć całkiem sporo mleka kokosowego za dwa złote – bo tyle kosztuje zwykle sam kokos. Zmiel miążdz w blenderze dolewając wody – wlej jej tyle, żeby powstała wodnista konsystencja. Miksuj tak długo, aż „masa” stanie się biała, później dolej jeszcze trochę wody, i znów blenduj. Następnie przelej wszystko przez gazę i odsącz.

Wiórki, które powstały wrzuć do blendera ponownie i dolej wody, powtórz poprzednie czynności raz jeszcze. Po odciśnięciu i przelaniu do słoiczka macie gotowe, domowe mleczko kokosowe, które możecie wykorzystać do różnych dań a z samych wiórków zrobić na przykład ciasto albo mąkę kokosową, jeżeli jest odpowiednio zmielona – wystarczy tylko ją wysuszyć.

Mleczko kokosowe jest także świetnym kosmetykiem, dzięki któremu można zadbać o mocno wysuszoną skórę. A Wy, jak myślicie, co można zrobić z kokosa prócz mleka, wiórków i mąki?

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *