Dorsz – filet (może być mrożony). Zwróć jednak uwagę na jakość ryby. Czy niemrożona ryba jest świeża, jędrna i jasnego koloru? Czy dorsz mrożony nie jest siny? Czy masz informację o dacie jego połowu i przydatności do spożycia? Jest to bardzo ważne, tylko świeża ryba będzie miała dobry smak i wartość dla naszego zdrowia.
-paczka szpinaku mrożonego siekanego
-250g pieczarek
-1 cebula
-łyżka śmietany
-4 łyżki masła
– 1/3 szklanki mleka
-ponadto: pół cytryny pokrojonej w plasterki, 3 ząbki czosnku, drobno posiekany koperek, sól, pieprz, 2 liście laurowe
Powinniśmy także dysponować parowarem, lub nakładką na garnek do gotowania na parze. Jeśli w Twojej kuchni brakuje tego typu sprzętów, z powodzeniem możesz wykorzystać durszlak lub większe sitko.
1. Do garnka nalać wody, następnie wrzucić 3-4 plastry cytryny, liście laurowe i rozgnieciony ząbek czosnku. Nałożyć nakładkę do gotowania na parze i wstawić, woda powinna się zagotować.
2. Filety z dorsza umyć, położyć na nakładkę, dobrze posolić i popieprzyć, obłożyć resztą cytryny i posypać koperkiem. Przykryć i pozwolić dorszowi gotować się w parze na wolnym ogniu. To ważne, by dorsz ze spokojem mógł przejść aromatami. Po ok 40 minutach ryba powinna być gotowa.
1. W garnku umieścić szpinak, podlać odrobiną wody, podgrzewać do całkowitego rozmrożenia.
2. Dodać 2 łyżki masła, posolić i popieprzyć. Wraz z odparowywaniem wody sprawdzać intensywność słonego smaku. Uwaga! można łatwo przesolić.
3. Dodać posiekany na drobno czosnek (2 ząbki) oraz mleko. Gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając i redukując wodę. Pod koniec, jeśli potrzeba, dosolić i dopieprzyć.
1. Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry. Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła, wrzucić pieczarki i podsmażać, posolić i popieprzyć, aż nie stracą połowy objętości.
2. Dodać posiekaną w piórka cebulę, znów posolić, by puściła sok. Podsmażać jakiś czas. Aby cebula bardziej zmiękła, podlać odrobiną wody i dusić wolno. Pod koniec dodać śmietanę oraz trochę koperku. Doprawić solą i pieprzem.
Obiad gotowy! Jeśli interesuje nas bardziej dietetyczny wariant tego dania, zrezygnujmy z maślanych pieczarek. Smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak
Jestem na diecie wiec zrobię wersje bez pieczarek. Choć przyznam ze po fotkach mam na nie mega ochote…