Strona Główna » Coś na ząb » Dorsz na parze, szpinak i maślane pieczarki

Dorsz jest bogaty w cenne kwasy omega, korzystnie działające na nasz system nerwowy i pracę mózgu. W te jesienne dni, aby dostarczyć organizmowi moc witamin, polecamy dorsza przyrządzonego na parze w akompaniamencie szpinaku i pieczarek – prawdziwa zdrowotna bomba! Zapewniamy, że po tym niebywale smacznym i zdrowym obiedzie sił starczy Wam na długie godziny!

 

Dorsz na parze, czego potrzebujemy?

Dorsz – filet (może być mrożony). Zwróć jednak uwagę na jakość ryby. Czy niemrożona ryba jest świeża, jędrna i jasnego koloru? Czy dorsz mrożony nie jest siny? Czy masz informację o dacie jego połowu i przydatności do spożycia? Jest to bardzo ważne, tylko świeża ryba będzie miała dobry smak i wartość dla naszego zdrowia.

-paczka szpinaku mrożonego siekanego
-250g pieczarek
-1 cebula
-łyżka śmietany
-4 łyżki masła
– 1/3 szklanki mleka
-ponadto: pół cytryny pokrojonej w plasterki, 3 ząbki czosnku, drobno posiekany koperek, sól, pieprz, 2 liście laurowe
Powinniśmy także dysponować parowarem, lub nakładką na garnek do gotowania na parze. Jeśli w Twojej kuchni brakuje tego typu sprzętów, z powodzeniem możesz wykorzystać durszlak lub większe sitko.

dorsz

Dorsz – przygotowanie:

1. Do garnka nalać wody, następnie wrzucić 3-4 plastry cytryny, liście laurowe i rozgnieciony ząbek czosnku. Nałożyć nakładkę do gotowania na parze i wstawić, woda powinna się zagotować.

dorsz

 

2. Filety z dorsza umyć, położyć na nakładkę, dobrze posolić i popieprzyć, obłożyć resztą cytryny i posypać koperkiem. Przykryć i pozwolić dorszowi gotować się w parze na wolnym ogniu. To ważne, by dorsz ze spokojem mógł przejść aromatami. Po ok 40 minutach ryba powinna być gotowa.

dorsz

Szpinak – przygotowanie:

1. W garnku umieścić szpinak, podlać odrobiną wody, podgrzewać do całkowitego rozmrożenia.

2. Dodać 2 łyżki masła, posolić i popieprzyć. Wraz z odparowywaniem wody sprawdzać intensywność słonego smaku. Uwaga! można łatwo przesolić.

3. Dodać posiekany na drobno czosnek (2 ząbki) oraz mleko. Gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając i redukując wodę. Pod koniec, jeśli potrzeba, dosolić i dopieprzyć.

 

Pieczarki na maśle – przygotowanie:

1. Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry. Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła, wrzucić pieczarki i podsmażać, posolić i popieprzyć, aż nie stracą połowy objętości.

dorsz

2. Dodać posiekaną w piórka cebulę, znów posolić, by puściła sok. Podsmażać jakiś czas. Aby cebula bardziej zmiękła, podlać odrobiną wody i dusić wolno. Pod koniec dodać śmietanę oraz trochę koperku. Doprawić solą i pieprzem.

dorsz

Obiad gotowy! Jeśli interesuje nas bardziej dietetyczny wariant tego dania, zrezygnujmy z maślanych pieczarek. Smacznego!

 

Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze (1)

  1. Ewa pisze:

    Jestem na diecie wiec zrobię wersje bez pieczarek. Choć przyznam ze po fotkach mam na nie mega ochote…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *