Strona Główna » Coś na ząb » Dorsz na parze, szpinak i maślane pieczarki

Dorsz jest bogaty w cenne kwasy omega, korzystnie działające na nasz system nerwowy i pracę mózgu. W te jesienne dni, aby dostarczyć organizmowi moc witamin, polecamy dorsza przyrządzonego na parze w akompaniamencie szpinaku i pieczarek – prawdziwa zdrowotna bomba! Zapewniamy, że po tym niebywale smacznym i zdrowym obiedzie sił starczy Wam na długie godziny!

 

Dorsz na parze, czego potrzebujemy?

Dorsz – filet (może być mrożony). Zwróć jednak uwagę na jakość ryby. Czy niemrożona ryba jest świeża, jędrna i jasnego koloru? Czy dorsz mrożony nie jest siny? Czy masz informację o dacie jego połowu i przydatności do spożycia? Jest to bardzo ważne, tylko świeża ryba będzie miała dobry smak i wartość dla naszego zdrowia.

-paczka szpinaku mrożonego siekanego
-250g pieczarek
-1 cebula
-łyżka śmietany
-4 łyżki masła
– 1/3 szklanki mleka
-ponadto: pół cytryny pokrojonej w plasterki, 3 ząbki czosnku, drobno posiekany koperek, sól, pieprz, 2 liście laurowe
Powinniśmy także dysponować parowarem, lub nakładką na garnek do gotowania na parze. Jeśli w Twojej kuchni brakuje tego typu sprzętów, z powodzeniem możesz wykorzystać durszlak lub większe sitko.

dorsz

Dorsz – przygotowanie:

1. Do garnka nalać wody, następnie wrzucić 3-4 plastry cytryny, liście laurowe i rozgnieciony ząbek czosnku. Nałożyć nakładkę do gotowania na parze i wstawić, woda powinna się zagotować.

dorsz

 

2. Filety z dorsza umyć, położyć na nakładkę, dobrze posolić i popieprzyć, obłożyć resztą cytryny i posypać koperkiem. Przykryć i pozwolić dorszowi gotować się w parze na wolnym ogniu. To ważne, by dorsz ze spokojem mógł przejść aromatami. Po ok 40 minutach ryba powinna być gotowa.

dorsz

Szpinak – przygotowanie:

1. W garnku umieścić szpinak, podlać odrobiną wody, podgrzewać do całkowitego rozmrożenia.

2. Dodać 2 łyżki masła, posolić i popieprzyć. Wraz z odparowywaniem wody sprawdzać intensywność słonego smaku. Uwaga! można łatwo przesolić.

3. Dodać posiekany na drobno czosnek (2 ząbki) oraz mleko. Gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając i redukując wodę. Pod koniec, jeśli potrzeba, dosolić i dopieprzyć.

 

Pieczarki na maśle – przygotowanie:

1. Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry. Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła, wrzucić pieczarki i podsmażać, posolić i popieprzyć, aż nie stracą połowy objętości.

dorsz

2. Dodać posiekaną w piórka cebulę, znów posolić, by puściła sok. Podsmażać jakiś czas. Aby cebula bardziej zmiękła, podlać odrobiną wody i dusić wolno. Pod koniec dodać śmietanę oraz trochę koperku. Doprawić solą i pieprzem.

dorsz

Obiad gotowy! Jeśli interesuje nas bardziej dietetyczny wariant tego dania, zrezygnujmy z maślanych pieczarek. Smacznego!

 

Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze (1)

  1. Ewa napisał(a):

    Jestem na diecie wiec zrobię wersje bez pieczarek. Choć przyznam ze po fotkach mam na nie mega ochote…

Odpowiedz na „EwaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *