2 szklanki mleka
1 szklanka słodkiej śmietanki
Łyżeczka gałki muszkatołowej
4 jajka
Pół szklanki cukru lub więcej
Pół szklanki rumu, burbonu lub whiskey (opcjonalnie)
Jajka ubijamy z cukrem, aż do rozpuszczenia cukru. W rondelku podgrzewamy pozostałe składniki (poza alkoholem). Dodajemy do masy jajecznej po łyżce gorącego płynu, cały czas ubijając, tak by masa się nie ścięła. Po dodaniu kilku łyżek masę można dodać do podgrzewającego się płynu.
Jeżeli pomimo hartowania utworzyły się grudki eggnog można przelać przez sitko.
Dopiero po schłodzeniu dodajemy alkohol. Wierzch możemy dodatkowo posypać startą gałką i dodać laskę cynamonu do szklanki lub kieliszka.
Szklanka nerkowców namoczonych w wodzie przez kilka godzin
2 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
Kilka łyżek cukru pudru lub syropu z agawy
Łyżeczka gałki muszkatołowej
Pół szklanki rumu, burbonu lub whiskey (opcjonalnie)
Namoczone nerkowce blendujemy wraz z wodą, w której się moczyły, aż uzyskają konsystencję śmietanki. Dodajemy mleko roślinne, gałkę i dosładzamy według uznania.
Autor : Izabela Kurda