Strona Główna » Coś na ząb » Eggnog – amerykański napój świąteczny

Eggnog – amerykański napój świąteczny

Ten biały drink to klasyk amerykańskich świąt. Eggnog pachnący gałką muszkatołową, może być przygotowany w różnych wersjach: z alkoholem, bez oraz wegańskiej.

Eggnog – przepis klasyczny:

2 szklanki mleka

1 szklanka słodkiej śmietanki

Łyżeczka gałki muszkatołowej

4 jajka

Pół szklanki cukru lub więcej

Pół szklanki rumu, burbonu lub whiskey (opcjonalnie)

 

Eggnog – przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem, aż do rozpuszczenia cukru. W rondelku podgrzewamy pozostałe składniki (poza alkoholem). Dodajemy do masy jajecznej po łyżce gorącego płynu, cały czas ubijając, tak by masa się nie ścięła. Po dodaniu kilku łyżek masę można dodać do podgrzewającego się płynu.

Jeżeli pomimo hartowania utworzyły się grudki eggnog można przelać przez sitko.

Dopiero po schłodzeniu dodajemy alkohol. Wierzch możemy dodatkowo posypać startą gałką i dodać laskę cynamonu do szklanki lub kieliszka.

 

Eggnoog -przepis wegański:

Szklanka nerkowców namoczonych w wodzie przez kilka godzin

2 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego

Kilka łyżek cukru pudru lub syropu z agawy

Łyżeczka gałki muszkatołowej

Pół szklanki rumu, burbonu lub whiskey (opcjonalnie)

 

Eggnog wegański – przygotowanie:

Namoczone nerkowce blendujemy wraz z wodą, w której się moczyły, aż uzyskają konsystencję śmietanki. Dodajemy mleko roślinne, gałkę i dosładzamy według uznania.

Eggnog w wersji wegańskiej jest równie pyszny co klasyczny i zdecydowanie zdrowszy, dzięki zawartości orzechów. Zamiast gałki muszkatołowej możemy użyć innych przypraw korzennych.

Autor : Izabela Kurda

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *