Strona Główna » Blogostrefa » Jak przygotować szparagi i dlaczego warto?

Jak przygotować szparagi i dlaczego warto?

Mamy sezon na szparagi – zdrowe, lekkostrawne, mało kaloryczne warzywa, które dodatkowo możemy teraz kupić w naprawdę dobrej cenie. I chociaż wiele osób doceniło już ich właściwości i smak to wciąż są takie, które nie mają pojęcia ani jak przygotować szparatki, ani czy warto. A warto! I postaramy się Was do tego przekonać!

Jak przygotować szparagi?

Właściwie nie ma tutaj żadnej wielkiej filozofii ale jeżeli kupiłaś szparagi po raz pierwszy to masz prawo nie wiedzieć jak je przygotować. Przede wszystkim – najpierw dokładnie umyj warzywo. Muszisz odkroić twarde końcówki. Jeżeli wybrałaś te zielona, to nawet nie będziesz musiała ich obierać. Różnią się trochę od białych szparagów- głównie grubością, bo są sporo cieńsze a jednocześnie też wyższe. Jak przygotować szparagi zielone? Najlepiej będzie, jeżeli je razem połączysz – na przykład związując je grubą nicią. A jak już to zrobisz, włóż je na stojąco do wysokiego garnka pełnego osolonej wody – trzeba też dodać dosłownie szczyptę cukru. To ważne, żeby nie zamaczać całej główki szparagów – niech delikatnie wystają. Garnek będzie przykryty, więc one zmiękną pod wpływem pary.

Szparagom wysarczy jakieś 7 do 10 minut. Będą miękkie, ale czas gotowania zależy od ich grubości i od tego, jak świeże są. Sprawdzaj widelcem, czy mają odpowiednią miękkość. Jeśli nie, zaczekaj jeszcze chwilę.

A jak ugotować szparagi białe? Tak samo, tylko należy gotować je nieco dłużej, bo są grubsze.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Bo są niskokaloryczne. To idealny dodatek do codziennej diety dla osób, które dbają o wygląd. Do tego zawierają całą masę przeróżnych witamin a dania przygotowane z nimi w roli głównej nigdy nie są monotonne.

Co można zrobić ze szparagów?

Wiele różnych, smacznych rzeczy. Począwszy od kremowej zupy szparagowej, z dodatkiem mięsa, ryby, lub typowo warzywnej, po tartę szparagową z mieszanką serów. W wersji fit, można te nasze szparagi zapiec , na przykład z plastrem szynki parmeńskiej albo w piersi kurczaka – jako roladka. Do środka można dorzucić plaster mozarelli lub sera żółtego. Świetnym pomysłem jest też szparagowe spaghetti na serku homogenizowanym z dodatkiem wędzonego łososia.

Pamiętaj, że chociaż zielone szparagi mogą powędrować do garnka z wodą zaraz po ich umyciu to te białe wymagają wcześniejszego obrania – najlepiej obieraczką do warzyw, by zedrzeć z nich jak najcieńszą warstwę skórki.

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *