Strona Główna » Blogostrefa » Potrawy Wielkanocne: 10 wielkanocnych przysmaków

Potrawy Wielkanocne: 10 wielkanocnych przysmaków

Wielkanoc to najbardziej radosne w roku liturgicznym święto, obchodzone przez katolików. Wiąże się z wieloma tradycjami, dotyczącymi przygotowań do obchodzenia tych ważnych dni, jak i samego uczestnictwa w obrzędach, liturgii, święceniu potraw i zajmowania się potrawami, które znajdą się na wielkanocnym stole. Potrawy wielkanocne obfitują w mięsa różnego rodzaju, kiełbasę i jajka. Jedyną zupą, którą podaje się w tym dniu, jest żurek, a receptury pozwalające na uzyskanie doskonałego smaku przekazuje się w wielu domach z pokolenia na pokolenie.

Potrawy wielkanocne – bogactwo smaków

To, co znajdzie się na stole wielkanocnym podczas niedzielnego śniadania, zależy od pomysłowości gospodyni domu. Są jednak takie potrawy wielkanocne, których zasadność określa tradycja, od wieków pielęgnowana i przestrzegana.

Przede wszystkim podczas śniadania wielkanocnego nie może zabraknąć tego, co umieściliśmy w koszyczku przygotowanym do święconki. Są to więc przede wszystkim jajka na twardo, które teraz wykładamy na talerzyk, kroimy na cząstki, doprawiamy święconą solą i dzielimy się przed śniadaniem, składając sobie życzenia wszelkiej pomyślności i zdrowia.

Jajka to symbol świąt i element dominujący, symbol odradzającego się życia, a także płodności i dobrobytu, dlatego nie może ich zabraknąć w tym ważnym dniu.

Śniadanie wielkanocne – elementy tradycji i podniosły nastrój

Na niecodzienny klimat śniadania wielkanocnego wpływa przede wszystkim fakt, że jest to uczta będąca oznaką radości ze zmartwychwstania Pana Jezusa, które dla wyznawców katolicyzmu stanowi nadzieję na życie wieczne po śmierci. To, że jednoczymy się w gronie rodzinnym przy świątecznym stole, ma nas wszystkim umacniać w przekonaniu, że tak jak Jezus, tak i my spotkamy się kiedyś wszyscy „po drugiej stronie nieba”.

Zanim zasiądziemy do tej uroczystej strawy, idziemy wszyscy do kościoła na poranną Mszę świętą rezurekcyjną, która wedle tradycji powinna się rozpocząć o brzasku. W wielu kościołach w całym kraju zwyczaj ten jest podtrzymywany. Gdzieniegdzie, dla wygody wiernych, odprawia się Mszę wieczorem w Wielką Sobotę.

Po powrocie z kościoła do domu, gdy słońce – oznaka jasności serca i umysłu, a także radosnego świętowania – jest już na niebie, siadamy do stołu, by po modlitwie dziękczynnej cieszyć się bogactwem smakołyków.

Potrawy wielkanocne – co na świątecznym stole znaleźć się powinno

Ponieważ jest to najbardziej uroczyste śniadanie w roku, dlatego powinniśmy zadbać, aby również jego oprawa była wyjątkowa. Stół najlepiej będzie się prezentować przykryty białym obrusem. Można ustawić na nim wazonik z baźkami lub skomponować dekorację z pierwszych wiosennych kwiatów i gałązek bukszpanu. Wszelkie malowane jajka, wydmuszki i inne dekoracje wielkanocne są jak najbardziej pożądane.

Do tradycyjnych potraw wielkanocnych, których nie powinno w tym dniu zabraknąć, należą:

  1. Jajka – jak już pisaliśmy wcześniej, symbolizują radość odradzającego się życia. Jajka na twardo lub miękko, jajka faszerowane lub z majonezem i groszkiem, jajka w koszulkach, pod pierzynką itd. Wszystkie rodzaje, jakkolwiek przygotowanych jaj, zjadamy chętnie, ciesząc się z dużej różnorodności potraw.
  2. Kiełbasa – biała, śląska, a także inne rodzaje, to także symbol dobrobytu i wszelkiego powodzenia, oznaka dobrego zdrowia i wyraz nadziei na kolejne szczęśliwe lata. Polacy uwielbiają kiełbasę parzoną z chrzanem, również swojską ze świniobicia. W wielu gospodarstwach to właśnie Wielkanoc jest świętem, na które hoduje się szczególnie dorodne prosiaki, kury itd.
  3. Żur – jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny smak, którego wyjątkowość tkwi w dobrze sporządzonym zakwasie – a na ten, każda pani domu posiada swój sprawdzony przepis. Bez tej zupy Wielkanoc obyć się nie może. Aromatyczna, krzepiąca, z pokrojonym jajkiem i kiełbasą, zadowoli każde podniebienie. Spróbuj naszego przepisu na pyszny żurek świąteczny.
  4. Szynki i pasztety – to kolejna odsłona świątecznego mięsiwa, na które po okresie Wielkiego Postu mamy szczególnie ochotę. Szynki gotowane i wszelkiego typu wędliny to obowiązkowy element wielkanocnego menu. Jeśli do tego zaserwujesz rodzinie pasztet, np. z zająca, z pewnością usłyszysz wiele ciepłych słów uznania. Warto się o to postarać.
  5. Chleb – w formie małego wielkanocnego chlebka, wkładany do święconki jako najważniejszy, podstawowy pokarm symbolizujący ciało Jezusa Chrystusa. Chleb na wielkanocnym stole ma nam przynieść dobrobyt i zapewnić wszelką pomyślność.
  6. Babka wielkanocna i inne ciasta – babka drożdżowa lub z ciasta ucieranego, to najbardziej charakterystyczny wypiek wielkanocny, który króluje na świątecznych stołach od wieków. Ciasta są symbolem talentów i umiejętności, dlatego powinny znaleźć się na stole, by zapewnić nam rozwój duchowy i cierpliwość do poszerzania wiedzy. Inne tradycyjne wypieki wielkanocne to: mazurki, czyli kruche ciasta ze słodką masą i lukrem, ozdobione bakaliami, oraz serniki, co do których obowiązuje pełna dowolność.
  7. Baranek wielkanocny –w różnych regionach kraju, baranka wykonuje się albo z masy cukrowej, albo wyciska w specjalnej foremce z masła. Zdarzają się też baranki wykonane z owczej wełny lub upieczone z ciasta w żeliwnej foremce. Symbolika baranka wielkanocnego w oczywisty sposób nawiązuje do Jezusa Chrystusa jako tego, który swoją krwią odkupił rodzaj ludzki.
  8. Chrzan – według staropolskiej tradycji, powinien być to długi korzeń, który kroi się w mniejsze cząstki i rozdziela między wszystkich, którzy zasiadają do stołu.
  9. Sałatki i mięsne galarety – to także element współczesnych wielkanocnych stołów. Sałatki jarzynowe a także galarety z różnego rodzaju mięsa z dodatkiem warzyw i jajka, to bardzo odświętne potrawy, których nie braknie u nas na różne okazje.
  10. Czekoladowy zajączek – to raczej element dekoracyjny, nie związany z jakąkolwiek tradycją. Mówi się jednak, że to właśnie zające, jako pierwsze zwierzęta ujrzały zmartwychwstałego Jezusa, ponieważ jako jedyne śpią z otwartymi oczami.
Sycące i radosne śniadanie

Jakkolwiek zastawiony wielkanocny stół – jego widok budzi radość z faktu, że skończył się okres pokuty i umartwiania, a rozpoczął najbardziej radosny dla religii katolickiej czas. Spędzanie go w gronie rodzinnym to również wyznacznik naszej narodowej mentalności – potrafimy przebyć tysiące kilometrów, by z drugiej półkuli ziemskiej dotrzeć do rodzinnego domu, właśnie na święta. Warto celebrować każdą chwilę spędzoną w tak radosnym gronie, ciesząc się ciepłem rodzinnej atmosfery i wzajemnej życzliwości.

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze (1)

  1. […] Blogostrefa Potrawy Wielkanocne: 10 wielkanocnych przysmaków […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *