Poniższy przepis powinien być dla Was bardziej deserową inspiracją niż przepisem, którego należy się sztywno trzymać, bo najważniejszy jest tu niebanalny sposób podania :).
2 kokosy
lody (smak oczywiście dowolny, u nas czekoladowe)
dowolne owoce (mogą być sezonowe) np. banany, borówki, granat
nasiona chia do posypania
Przepis jest banalnie prosty, a jego najtrudniejszym elementem jest otwarcie kokosa :).
A więc jak otworzyć kokosa? Do otwarcia kokosa niezbędny będzie ciężki nóż, z solidną rękojeścią. Chwyć kokosa mocno i mniej więcej w jego połowie, uderzaj mocno nożem (tępą częścią!), aż nie pęknie.
W kokosie znajduje się przepyszna woda, którą również warto wykorzystać, więc przygotuj się zawczasu i podłóż sobie miseczkę, do której woda będzie mogła ściec :). Gdy zobaczysz, że kokos pękł, podważ pękniecie ostrą stroną noża. Gotowe!
Wodę z kokosa odlewamy (ale nie wylewamy, bo jest naprawdę przepyszna :)) do środka nakładamy lody, obrane i pokrojone owoce. Na wierzch posypujemy nasionami chia (w zdrowszej wersji) lub kolorową/czekoladową posypką. Możesz też wyskrobać odrobinę kokosowego miąższu i wykorzystać go jako posypkę do deseru.
Taki sposób podania lodowego deseru jest niebanalny, a przy tym prosty, idealnie nadaje się więc do podania na jakiejś rodzinnej uroczystości czy spotkaniu ze znajomymi.
Smacznego!