Strona Główna » Coś na ząb » Wegeburgery

Wegeburgery

Na kulinarnej mapie Polski powstaje coraz więcej burgerowni, w których serwowane są również wegeburgery, czyli burgery wegetariańskie lub wegańskie. Wegeburgery są proste w przygotowaniu i bardzo zdrowe, każdy może dobrać dodatki według własnych upodobań.

Składniki na wegeburgery:

– szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (około pół szklanki suchej kaszy)

– 2 łyżki ziaren sezamu

– cebula

– bułka tarta

– sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany

– olej

Dodatki:

– bułki do hamburgerów

– sałata lodowa lub rukola

– plastry pomidora, cebuli, ogórka

– ulubiony sos albo ketchup

 Wegeburgery – przepis:

Cebulę siekamy, dodajemy do kaszy jaglanej razem z sezamem, wlewamy 2 łyżki oleju, doprawiamy do smaku. Mieszamy i dodajemy bułki tartej dla uzyskania zwartej konsystencji. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt suche dolewamy odrobinę wody.

Formujemy kotlety i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pół godziny, obracając w połowie pieczenia.

Wegeburgery można przygotować również na patelni, smażąc na złoty kolor z obydwu stron.

wegeburgery

Pod koniec pieczenia do kotletów możemy dołożyć bułki, aby się zarumieniły. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Serwując wegeburgery dla większej liczby osób  możemy pozostawić im pole do popisu, przygotowując miseczki z pokrojonymi warzywami i różnymi sosami.

Autor: Izabela Kurda

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *