Składniki na placuszki:
– szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (około pół szklanki surowej kaszy)
– 1 jajko
– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
– kilka łyżek mleka
– sól, pieprz
-olej
Składniki na gulasz warzywny:
– puszka krojonych pomidorów w sosie
– puszka kukurydzy konserwowej
– kilka dużych pieczarek
– cebula
-olej
– pieprz, sól, oregano, słodka papryka
Produkty spożywcze w okazyjnej cenie kupisz tutaj.
Placuszki z gulaszem warzywnym – przepis:
Kaszę zblendować na gładką masę z 2 łyżkami mleka. Dodać jajko, skrobię, szczyptę soli i pieprzu. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać więcej mleka lub mąki.
Smażyć na oleju małe placuszki z każdej strony, aż do uzyskania złotej skórki.
W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekane pieczarki, smażyć do miękkości. Dodać pomidory i kukurydzę, dusić około 10 minut. Doprawić do smaku.
Na przygotowane wcześniej placuszki nałożyć gulasz, można dodatkowo przyozdobić świeżymi ziołami.
Autor: Izabela Kurda