Strona Główna » Coś na ząb » Placuszki z gulaszem warzywnym

Placuszki z gulaszem warzywnym

Te wytrawne placuszki to idealny pomysł na wykorzystanie nadmiaru kaszy jaglanej z obiadu. W naszej propozycji podane z gulaszem warzywnym, placuszki pasują jednak do każdego rodzaju gulaszu lub sosu.

Składniki na placuszki:

– szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (około pół szklanki surowej kaszy)

– 1 jajko

– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

– kilka łyżek mleka

– sól, pieprz

-olej

Składniki na gulasz warzywny:

– puszka krojonych pomidorów w sosie

– puszka kukurydzy konserwowej

– kilka dużych pieczarek

– cebula

-olej

– pieprz, sól, oregano, słodka papryka

Produkty spożywcze w okazyjnej cenie kupisz tutaj.

Placuszki z gulaszem warzywnym – przepis:

Kaszę zblendować na gładką masę z 2 łyżkami mleka. Dodać jajko, skrobię, szczyptę soli i pieprzu. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać więcej mleka lub mąki.

Smażyć na oleju małe placuszki z każdej strony, aż do uzyskania złotej skórki.

W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać posiekane pieczarki, smażyć do miękkości. Dodać pomidory i kukurydzę, dusić około 10 minut. Doprawić do smaku.

Na przygotowane wcześniej placuszki nałożyć gulasz, można dodatkowo przyozdobić świeżymi ziołami.

gulasz warzywny

Autor: Izabela Kurda

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *