Dziś mamy dla was przepis na pierniczki Bożonarodzeniowe. Najlepsze. Z ciasta możemy upiec małe pierniczki ale nada się również na upieczenie piernika staropolskiego, przełożonego powidłami wiśniowymi i oblanego czekoladą.
Tajemnicą sukcesu jest tu leżakowanie. Ciasto robimy na 5-6 tygodni przed Wigilią, a więc już teraz!! Wyrobione ciasto jest luźne i potrzebuje czasu, aby stać się zwarte i gotowe do wycinania pierników. Trzymamy je w zimnie – na balkonie albo w piwnicy! Po 5-6 tygodniach wałkujemy, wycinamy i pieczemy. Pierniczki są od razu miękkie.
Do przygotowania potrzebujemy
0,5 kg miodu
250 g masła
2 szklanki cukru (niepełne)
1 kg i 1 szklanka mąki
3-4 jajka
0,5 szklanki mleka
szczypta soli
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
1,5 szklanki bakalii (może być po pół szklanki skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i rodzynek)
Miód, cukier i masło powoli podgrzewamy stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy z gazu, dodajemy bakalie i przyprawy. Mieszamy ze sobą.
Do dużej miski wkładamy większość mąki, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao i miksujemy to ze sobą. Dadajemy masę z miodu, masła i cukru i miksujemy żeby ciasto było gładkie. Teraz dosypujemy resztę mąki i bakalie i mieszamy.
Po okresie leżakowania przystępujemy do pieczenia. Rozwałkowujemy na ok 0,5 cm (nie za cienko bo cienkie szybko stwardnieją w piekarniku) i wycinamy pierniczki. Pieczemy w temp 170-180C około 10 min. Upieczone pierniczki mają być twardawe z brzegu ale w środku miękkie, wtedy będą miękkie po ostygnięciu.
Przed włożeniem do piekarnika można pierniczki posmarować białkiem.
Gotowe pierniczki można dowolnie dekorowa – lukrem, czekoladą, a można je zjadać i bez dekoracji. Tak czy siak są pyszne! Można z nih robić choinki 3D albo domki z piernika. Polecamy!
Przepis na pierniczki Bożonarodzeniowe poleca : Kinga Zieja
Autor: mamnatosposob
Tagi
Mhmm coraz bliżej święta 🙂