– szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (około pół szklanki suchej kaszy)
– 2 łyżki ziaren sezamu
– cebula
– bułka tarta
– sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
– olej
– bułki do hamburgerów
– sałata lodowa lub rukola
– plastry pomidora, cebuli, ogórka
– ulubiony sos albo ketchup
Cebulę siekamy, dodajemy do kaszy jaglanej razem z sezamem, wlewamy 2 łyżki oleju, doprawiamy do smaku. Mieszamy i dodajemy bułki tartej dla uzyskania zwartej konsystencji. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt suche dolewamy odrobinę wody.
Formujemy kotlety i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pół godziny, obracając w połowie pieczenia.
Wegeburgery można przygotować również na patelni, smażąc na złoty kolor z obydwu stron.
Pod koniec pieczenia do kotletów możemy dołożyć bułki, aby się zarumieniły. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Serwując wegeburgery dla większej liczby osób możemy pozostawić im pole do popisu, przygotowując miseczki z pokrojonymi warzywami i różnymi sosami.
Autor: Izabela Kurda