Piernik staropolski – to już ostatni moment, by przygotować ciasto na piernik, które upieczesz kilka dni przed świętami. To również idealny czas na upieczenie pierniczków i przechowywanie ich do Świąt w puszce. Dzięki temu zmiękną i nie stracą aromatu.
Ryby – szaleństwo świątecznych zakupów jeszcze nie rozwinęło się na dobre, warto wykorzystać ten czas na zakup świeżych ryb. Ryby oczyść z ości i skóry, dokładnie umyj, przełóż do pojemników bądź rozdziel folią, obłóż cytryną oraz – w przypadku karpia – plastrami cebuli. Tak przygotowane filety przełóż do zamrażarki, a tuż przed Wigilią wystarczy je rozmrozić i usmażyć.
Wywary do zup – po przygotowaniu filetów rybnych pozostałe kawałki możesz wykorzystać do bulionu rybnego. To również dobra okazja do przygotowania wywarów warzywnych i grzybowych. Łatwo je rozmrozić i dzięki temu zyskasz dodatkowy czas na inne potrawy.
Zakupy – warto zaopatrzyć domową spiżarnię w zapas mąki, cukru, miodu, oleju oraz przypraw korzennych i innych niezbędnych do różnych potraw.
Kapusty – bigos, kapusty zasmażane z grzybami i grochem mogą być również przygotowane wcześniej i zamrożone. Dodatkowo są to potrawy świąteczne, które smakują jeszcze lepiej po kilkukrotnym ich podgrzaniu.
Pierogi i uszka – możesz przygotować i zamrozić sam farsz lub całe pierogi. Ważne, aby ułożyć je na tacy, dzięki temu nie zlepią się w całość.
Ciasto kruche – zamrożone wcześniej ciasto kruche ograniczy liczbę naczyń i ułatwi przygotowanie wypieków tuż przed Świętami.
Zakwas na barszcz – przygotuj już teraz zakwas na postny barszcz, który przechowasz w słojach do Wigilii.
Mięsa i szynki – warto wcześniej zamówić w wędzarni lub sklepie, tak by przygotować zaplanowane obiady, np. gęś lub indyka. Dla uzyskania głębszego smaku mięsa należy zamarynować kilka dni przed pieczeniem w mieszance oleju i przypraw.
Piernik – upiecz piernik z dojrzewającego wcześniej ciasta, przełóż warstwy powidłami i obciąż, by spokojnie czekał do Świąt.
Zakupy – warto zakupić mak, bakalie, suszone owoce, mleko, masło, które przydadzą się tuż przed Świętami.
Kompot z suszu – możesz go przygotować przed Wigilią, dzięki czemu wszystkie aromaty się przenikną. Dodaj miód i przyprawy korzenne, by poprawić smak dla osób, które nie przepadają za tym napojem.
Zamrożone potrawy świąteczne – na 2 dni przed Wigilią wyciągnij zamrożone składniki i potrawy świąteczne, tak aby powoli rozmroziły się w lodówce.
Zupy – dzień przed Wigilią przygotuj zupy, przed wieczerzą wystarczy je podgrzać bądź przygotować dodatki.
Pieczenie – wymagające więcej pracy przygotuj już teraz, dzięki temu w Święta zyskasz czas na odpoczynek.
Zakupy – już teraz zaopatrz się w świeże składniki, by uniknąć wigilijnych kolejek i w spokoju przygotować kolację wigilijną. Pamiętaj o świeżych warzywach i owocach, pieczywie na wszystkie dni, dodatkom do zup i ciast.
Ryby – zamarynowane filety opanieruj i usmaż bądź upiecz w piekarniku, wieczorem wystarczy je podgrzać na blasze.
Kapusty – powoli podgrzewaj bigos i kapusty, dzięki temu będą smaczniejsze i nie przypalą się.
Ciasta – pokrój ciasta na kawałki, udekoruj je i umieść na paterze.
Zupy, pierogi, makarony i inne dodatki – podgrzej lub ugotuj tuż przed podaniem.
Autor: Izabela Kurda