Strona Główna » Blogostrefa » Kalendarz kulinarnych przygotowań do Świąt

Kalendarz kulinarnych przygotowań do Świąt

Grudzień to dla jednych czas radosnego wyczekiwania do Świąt, dla innych okres wielu obowiązków prywatnych i zawodowych, gorączkowych zakupów spożywczych i prezentowych oraz przygotowywania domu na ten niezwykły czas. By nie stracić radości ze świętowania i mieć siłę na wspólne biesiadowanie, warto już teraz zaplanować potrawy świąteczne, zgromadzić potrzebne składniki i z wyprzedzeniem przygotować większość dań, by w Wigilię i Święta mieć więcej czasu dla rodziny i siebie.

 

1 – 6 grudnia

Piernik staropolski – to już ostatni moment, by przygotować ciasto na piernik, które upieczesz kilka dni przed świętami. To również idealny czas na upieczenie pierniczków i przechowywanie ich do Świąt w puszce. Dzięki temu zmiękną i nie stracą aromatu.

Ryby – szaleństwo świątecznych zakupów jeszcze nie rozwinęło się na dobre, warto wykorzystać ten czas na zakup świeżych ryb. Ryby oczyść z ości i skóry, dokładnie umyj, przełóż do pojemników bądź rozdziel folią, obłóż cytryną oraz – w przypadku karpia – plastrami cebuli. Tak przygotowane filety przełóż do zamrażarki, a tuż przed Wigilią wystarczy je rozmrozić i usmażyć.

Wywary do zup – po przygotowaniu filetów rybnych pozostałe kawałki możesz wykorzystać do bulionu rybnego. To również dobra okazja do przygotowania wywarów warzywnych i grzybowych. Łatwo je rozmrozić i dzięki temu zyskasz dodatkowy czas na inne potrawy.

Zakupy – warto zaopatrzyć domową spiżarnię w zapas mąki, cukru, miodu, oleju oraz przypraw korzennych i innych niezbędnych do różnych potraw.

7 – 13 grudnia

 Kapusty – bigos, kapusty zasmażane z grzybami i grochem mogą być również przygotowane wcześniej i zamrożone. Dodatkowo są to potrawy świąteczne, które smakują jeszcze lepiej po kilkukrotnym ich podgrzaniu.

Pierogi i uszka – możesz przygotować i zamrozić sam farsz lub całe pierogi. Ważne, aby ułożyć je na tacy, dzięki temu nie zlepią się w całość.

Ciasto kruche – zamrożone wcześniej ciasto kruche ograniczy liczbę naczyń i ułatwi przygotowanie wypieków tuż przed Świętami.

14 – 20 grudnia

Zakwas na barszcz – przygotuj już teraz zakwas na postny barszcz, który przechowasz w słojach do Wigilii.

Mięsa i szynki – warto wcześniej zamówić w wędzarni lub sklepie, tak by przygotować zaplanowane obiady, np. gęś lub indyka. Dla uzyskania głębszego smaku mięsa należy zamarynować kilka dni przed pieczeniem w mieszance oleju i przypraw.

Piernik – upiecz piernik z dojrzewającego wcześniej ciasta, przełóż warstwy powidłami i obciąż, by spokojnie czekał do Świąt.

Zakupy – warto zakupić mak, bakalie, suszone owoce, mleko, masło, które przydadzą się tuż przed Świętami.

21- 23 grudnia

Kompot z suszu – możesz go przygotować przed Wigilią, dzięki czemu wszystkie aromaty się przenikną. Dodaj miód i przyprawy korzenne, by poprawić smak dla osób, które nie przepadają za tym napojem.

Zamrożone potrawy świąteczne – na 2 dni przed Wigilią wyciągnij zamrożone składniki i potrawy świąteczne, tak aby powoli rozmroziły się w lodówce.

Zupy – dzień przed Wigilią przygotuj zupy, przed wieczerzą wystarczy je podgrzać bądź przygotować dodatki.

Pieczenie – wymagające więcej pracy przygotuj już teraz, dzięki temu w Święta zyskasz czas na odpoczynek.

Zakupy – już teraz zaopatrz się w świeże składniki, by uniknąć wigilijnych kolejek i w spokoju przygotować kolację wigilijną. Pamiętaj o świeżych warzywach i owocach, pieczywie na wszystkie dni, dodatkom do zup i ciast.

24 grudnia

Ryby – zamarynowane filety opanieruj i usmaż bądź upiecz w piekarniku, wieczorem wystarczy je podgrzać na blasze.

Kapusty –  powoli podgrzewaj bigos i kapusty, dzięki temu będą smaczniejsze i nie przypalą się.

Ciasta – pokrój ciasta na kawałki, udekoruj je i umieść na paterze.

Zupy, pierogi, makarony i inne dodatki – podgrzej lub ugotuj tuż przed podaniem.

Potrawy świąteczne, które przygotujesz bez pośpiechu to gwarancja spokojniejszych i smaczniejszych Świąt. Warto zagonić domowników do pomocy, dzięki czemu znajdziecie więcej czasu na wspólną zabawę i rozmowy.

Autor: Izabela Kurda

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *