Produkty spożywcze do przyrządzenia obiadu, w okazyjnej cenie kupisz< TUTAJ>
1. Cebulę obieramy, kroimy. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia.
2. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i rozdrobnione mięso.
3. Gdy mięso się podsmaży, podlewamy szklanką wina, smażymy aż do odparowania.
Spróbuj też: Szybka i pyszna zupa z soczewicą
4. Paprykę (czerwoną i chilli) myjemy, kroimy i dodajemy do mięsa. Chwilę podsmażamy. Wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
5. Dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę, fasolę. Dusimy jeszcze ok. 15 minut.
6. Smakujemy i dodajemy przyprawy. Sos musi mieć wyraźnie pikantny smak. Odparowujemy trochę wody, tak by nasze chilli con carne było raczej gęste (nie może przypominać konsystencją zupy!).
7. Podajemy z świeżą bagietką.
Chilli con carne to idealny obiad na jesień i zimę, ponieważ mocno rozgrzewa, ale nie tylko. Idealnie nadaje się też do zawekowania w słoikach. Smacznego!