Aby przygotować poniższe mieszanki przypraw wystarczy wymieszać je w miseczce lub słoiczku. Opcjonalnie można użyć moździerza.
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku
½ łyżeczki mielonego pieprzu
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki rozmarynu
Mieszanka ta idealna jest do potraw kuchni śródziemnomorskiej, razem z olejem lub oliwą tworzy smaczną marynatę do drobiu i innych mięs. W wersji wegańskiej można zamarynować tofu pokrojone w kostkę.
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka suszonej cebuli
Tak przygotowana mieszanka pasuje do wszelkich dań kuchni meksykańskiej, zarówno do farszu na burrito czy taco, ale również do chilli con carne lub innych gulaszy i zup.
Składniki sypkie:
3 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Składniki wymagające zmielenia:
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka goździków
2 ziarenka czarnego pieprzu
Ziele angielskie, goździki i pieprz ucieramy w moździerzu lub miksujemy młynkiem. Dodajemy sproszkowane przyprawy. W wersji do grzańca można zostawić goździki w całości.
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka goździków
Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu. Na jej bazie powstaje popularna ostatnio chai latte, czyli aromatyczna herbata z mlekiem. Chai latte serwowane jest również jako kawa. Przyprawę można dodać też do gorącej czekolady.
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kardamonu
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Szczypta pieprzu kajeńskiego
Przyprawa curry stosowana jest do dań kuchni indyjskiej. Łyżeczkę tej mieszanki przypraw warto dodać do gotującego się ryżu, dzięki czemu nabierze pięknego koloru i orientalnego smaku.
Przygotowując własne mieszkanki przypraw można stosować zmielone wcześniej przeprawy lub użyć tych w całości. Ucieranie w moździerzu lub młynku pozwala wydobyć bardziej intensywny smak. Dodatkowo przed ucieraniem ziarenka przypraw warto rozgrzać na suchej patelni.
Autor: Izabela Kurda
[…] kaszy) – puszka krojonych pomidorów – szklanka kukurydzy/fasoli konserwowej – łyżka przyprawy burrito – kilka placków […]
[…] – łyżka przyprawy korzennej […]
[…] 3 łyżki przyprawy korzennej […]
[…] 1 łyżka przyprawy korzennej […]