Strona Główna » Blogostrefa » Co zjeść na śniadanie? Pomysły na wartościowy posiłek!

Co zjeść na śniadanie? Pomysły na wartościowy posiłek!

Śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia, dlatego nie można go pomijać. Niestety wielu z nas o nim zapomina twierdząc błędnie, że przecież nic się nie stanie, jeśli naszym pierwszym posiłkiem stanie się obiad, w dodatku późny. Chcesz wiedzieć dlaczego warto jeść śniadanie, oraz co jeść na śniadanie, by Twój posiłek był zarazem smaczny, i wartościowy? Przeczytaj.

Dlaczego trzeba jeść śniadanie?

  • tak naprawdę można by wymieniać bez końca, ale jednym z najważniejszych powodów jest to, że najprawdopodobniej, osoby, które jedzą regularnie śniadania,nigdy nie poznają co to jest cukrzyca. Bo dzięki temu posiłkowi, poziom insuliny w naszej krwi, jest zawsze na odpowiednim poziomie. Oczywiście, o ile śniadanie jest odpowiednio zbilansowane.
  • kiedy jesz śniadanie, masz więcej energii. Dodatkowo po tym porannym posiłku pojawi się u Ciebie lepsze samopoczucie. Ważne jednak, by Twój pierwszy posiłek był bogaty w białko
  • jeśli jesz śniadanie tuż po obudzeniu się, usprawniasz swój metabolizm. Koniec problemów z zaparciami.
  • śniadanie pomaga schudnąć. Jeżeli zatem jesteś na diecie, nie rezygnuj z tego posiłku. Powinnaś jeść 5 razy dzienne, w określonym czasie, ale śniadanie do podstawa. Najlepiej, by nie dodawać do niego cukru w żadnej postaci, i zjeść jakieś chude mięso, jajka, lub płatki owsiane.
  • po śniadaniu, Twój mózg lepiej pracuje, ale znów warto zwrócić uwagę na jego składniki. Dorzuć do owsianki trochę orzechów, a omlet posyp pestkami dyni.
  • jesz śniadanie, łatwiej trzymasz dietę. Przeprowadzono badania, które wykazały, że osoby jedzące rano pierwszy posiłek są syte do późnych godzin popołudniowych i na drugie śniadanie zjadają lekki jogurt, lub owoc. Natomiast te, które świadomie opuściły śniadanie, sięgają często po niezdrowe przekąski i nie potrafią trzymać się pięciu posiłków dziennie.

Co zjeść na śniadanie?

Bo, aby ten pierwszy posiłek był dla nas naprawę wartościowy, musi być odpowiednio skomponowany. Co zatem polecamy jeść na śniadanie?

  • numer jeden to owsianka. Nie tylko dlatego, że jest tak pożywna i smaczna ale również z tego powodu, że tak naprawdę daje nam nieograniczone możliwości komponowania smaków. Można ją jeść na zimno, i na ciepło. W wersji na słodko, i na słono, na przykład w postaci zapiekanki. Kiedy nie masz czasu, po prostu zalej płatki owsiane ciepłą wodą lub mlekiem, dorzuć łyżkę nasion chia lub siemienia lnianego, i szczelnie zakręć słoiczek a później zapakuj go do torebki. Zanim dotrzesz do pracy, Twój posiłek będzie gotowy do spożycia. Choć radzimy jeszcze dorzucić trochę świeżych owoców – do smaku (najlepiej tych które nie zawierają zbyt dużo cukru) a także nasiona dyni, słonecznika, czy orzechy, dzięki czemu Twój mózg będzie lepiej pracować, a Ty dostarczyć organizmowi zdrowych tłuszczy. Owsiankę można też zajadać na ciepło, na przykład w postaci 3 składnikowej szarlotki. Wystarczy zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach, oraz wymieszać je z płatkami owsianymi, i ułożyć wszystko w miseczce żaroodpornej. Na górę, nasyp tyle cynamonu, ile lubisz, a później włóż wszystko do piekarnika na kwadrans, przy 180 stopniach. Niektórzy, do masy owsiano jabłkowej, dodają jeszcze jajko. My ten krok zwykle pomijamy, a nasza owsiana szarlotka wcale nie traci na smaku, ani wyglądzie.
  • kanapki – idealny pomysł na śniadanie, gdy nie masz dużo czasu na jego przygotowanie. Bo kanapkę, można tak naprawdę zrobić dzień wcześniej. Ważne, by użyć do tego odpowiedniego pieczywa. Teraz są bardzo popularne ryżowe chlebki i kruche pieczywo, my jednak je odradzamy przede wszystkim dlatego, że często zawiera dużo ukrytego cukru, choć oznaczone jest jako produkt fit. Oczywiście najlepiej jest upiec własny, domowy chleb, ale to już wymaga czasu. Choć można pozwolić sobie na zabawę w piekarza jednego dnia, i zamrozić kilka chlebów a później po prostu wyciągać codziennie po kromce, lub dwóch. Jaki chleb zatem polecamy? RAZOWY. Najlepiej żytni, choć on jest akurat dość ciężki. Na sklepowych półkach można znaleźć też pieczywo z samych ziaren. Pyszne, wartościowe, i zachowujące świeżość na długo. Ponieważ jest wilgotne, to takiego pieczywa nie trzeba nawet niczym specjalnie smarować, wystarczy położyć na nim plasterek dobrej jakości, chudej szynki, liść sałaty – byle nie lodowej, ponieważ nie ma żadnych dobrych właściwości, i na przykład pomidorka. I mamy śniadanie na medal. Chleb warto też obkładać chudym serem białym, ugotowanym jajkiem i wszystkim, co mało kaloryczne, a mocno białkowe. Dzięki temu będziemy syci na długo, a jednocześnie nie zabraknie nam sił.
  • dobrym, śniadaniowym pomysłem, są również sałatki. I też przez wzgląd na to – między innymi – że można je przygotować dzień wcześniej. Wystarczy zmieszać np. brązowy ryż, z ogórkiem zielonym, koperkiem i paluszkami krabowymi, a później wszystko obficie posypać koperkiem, i już mamy fajny pomysł na wartościowe śniadanie, które da nam sporo energii i przyniesie inne korzyści.
  • pudding z chia – wielbiciele życia fit wręcz uwielbiają nasiona szałwii hiszpańskiej. Nic dziwnego, ponieważ ma wiele dobrych właściwości, które mają bardo dobry wpływ na nasz organizm – samopoczucie również. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałaś chia, czas to zmienić. Za małe opakowanie, zapłacisz około 7 zł, a wystarczy pewnie około pół miesiąca, jeżeli będziesz też dodawać chia do porannej owsianki. Możesz je przygotować na bazie odtłuszczonego mleka – najlepiej bez laktozy – albo na przykład wody kokosowej. W oby przypadkach będzie pyszne. Taki pudding ułóż na dnie pojemniczka, a górę polej na przykład musem z truskawek. Zakochasz się w tym smaku, choć konsystencja jest specyficzna, i nie każdemu musi odpowiadać.
  • jajecznice, omlety. To też bardzo dobra opcja. Omlet może być wytrawny, lub na słodko. Może też zamienić się w placuszki, i to nawet bez dodatku mąki – wystarczy wmiksować w ciasto zmielonego banana. Do jajecznicy polecamy dodawać kurczaka, chudą szynkę, lub inne białko. A omleta wytrawnego polać odtłuszczonym, wiejskim serkiem. Rozpuści się jak żółty ser, więc jeśli dodacie do niego trochę pomidorów to będzie prawie tak, jak byście jedli pizzę.

Pamiętaj, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy z niego nie rezygnuj. Stosuj się do naszych rad i korzystaj z naszych śniadaniowych pomysłów, a na pewno nie zabraknie Tobie energii na każdy, kolejny dzień.

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *