Nasza propozycja na pyszny i szybki obiad to makaron z łososiem i kaparami w sosie śmietanowym. Nada się tu zarówno łosoś wędzony, jak i surowy. W przypadku łososia wędzonego, smak będzie nieco bardziej wyrazisty, nie będzie też potrzeby solenia sosu. Makaron z łososiem i śmietaną świetnie komponuje się nie tylko z kaparami, ale i suszonymi pomidorami czy koperkiem. To jakiego dodatku użyjecie zależy od Was. Jeśli chodzi o makaron, możemy użyć makaronu penne, kokardek lub tagliatelle. Przygotowanie makaronu zajmuje ok 20-30 minut.
– paczka makaronu (u nas kokardki)
– 500 ml śmietany 30%
– 3 ząbki czosnku
– 1 duża cebula
– dwie łyżeczki kaparów ( np. słoiczek z Lidla koszt ok. 3 zł)
– natka pietruszki (lub koperku)
– 250 g łososia (surowy lub wędzony)
– sól, pieprz
– łyżka oliwy z oliwek
Łososia w okazyjnej cenie możesz kupić TUTAJ—KLIK.
1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, aż do zeszklenia. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Z surowego łososia odcinamy skórę. Łososia kroimy w kostkę.
3. Łososia dorzucamy do zeszklonej cebulki, podsmażamy.
4. Podsmażonego łososia zalewamy śmietaną, mieszamy, aż do zgęstnienia. Następnie kroimy pietruszkę i dodajemy do sosu.
5. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Wrzucamy do sosu. Chwilę mieszamy. Próbujemy, doprawiamy, solą i pieprzem. W przypadku łososia wędzonego lepiej za dużo nie solić, bo sos jeszcze przejdzie. Dorzucamy odcedzone z zalewy kapary. Mieszamy.
Nasz makaron z łososiem i kaparami jest gotowy!
Smacznego!
[…] Spróbuj też: Pyszny makaron z łososiem […]
[…] Spróbuj też: Pyszny makaron z łososiem […]
[…] Spróbuj też: Szybki makaron z łososiem w sosie śmietanowym […]