Pierś z kurczaka saute, to sposób na wyjątkowo aromatycznego kurczaka, smażonego w niewielkiej ilości tłuszczu. Tak przyrządzone mięso jest niezwykle aromatyczne i soczyste. Dodatkowym atutem jest smaczny sos, który powstaje w trakcie smażenia mięsa i idealnie nadaje się np. do polania ziemniaków. Na przystawkę proponujemy Wam pyszny seler naciowy duszony z dodatkiem czosnku, masła i białego pieprzu. Pycha!
– 2 piersi z kurczaka, mięso drobiowe w okazyjnej cenie kupisz tutaj.
– 2 łyżki oleju lub oliwy
– 1 cebula
– przyprawy: czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, curry, odrobina ulubionych ziół np. kolendry lub gotowa mieszanka przypraw do kurczaka
– 2 łyżki sosu sojowego
– łyżka miodu
-pęczek selera naciowego
-łyżka masła
– odrobina białego pieprzu, sól
– 2 ząbki czosnku
– łyżka bułki tartej
Spróbuj też: Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami
1. Mięso myjemy, czyścimy, filetujemy tak, by mięso nie było zbyt grube.
2. Przygotowujemy marynatę, łyżkę oleju mieszamy z łyżką sosu sojowego i przyprawami. Mięso mieszamy z marynatą i odstawiamy na min. pół h do lodówki.
3. W tym czasie możemy przygotować przystawkę, obrać ziemniaki.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso wraz z marynatą, mięso obsmażamy z każdej strony. Gdy mięso się zetnie, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
5. Mięso smarujemy miodem, podlewamy odrobiną wody i łyżką sosu sojowego. Mięso powinno się przez chwilę smażyć na małym ogniu, by powstał aromatyczny sos. W razie potrzeby znów dolewamy odrobinę wody, by mięso się nie przypaliło.
1. Seler myjemy, kroimy najpierw wzdłuż, potem wszerz.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy seler i podsmażamy. Do smaku dodajemy sól i biały pieprz. Obieramy czosnek i drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę, dorzucamy do selera. Smażymy.
3. Na koniec dodajemy bułkę tartą, chwilę podsmażamy, mieszając.
Nasz obiad z kurczaka jest gotowy! Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych warzyw i delikatnego puree polanego sosem. Smacznego!
[…] Spróbuj też: Pyszna pierś z kurczaka saute […]