1. Warzywa myjemy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pora również kroimy w piórka. Podsmażamy na oliwie aż do zeszklenia.
2. Paprykę, marchewki, pietruszkę czyścimy. Kroimy w kostkę, dorzucamy do pora i cebuli. Chwilę podsmażamy, podlewamy niewielką ilością wody. Warzywa dusimy, aż do zmięknięcia.
3. Dodajemy pomidory, gotujemy jeszcze chwilę, a następnie całość blenderujemy, by zupa miała gładką konsystencję.
4. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz soczewicę. Gotujemy jeszcze ok 5 minut, aż do zmięknięcia soczewicy. Soczewicę dodajemy mniej więcej na oko, ostrożnie, by nie zagęściła za mocno zupy.
5. Solimy, pieprzymy do smaku. Jeśli lubimy ostry smak dodajemy chilli.
6. Zupa krem z soczewicy czerwonej wspaniale smakuje podawana z prażonym słonecznikiem lub ziarnkami dyni oraz natką pietruszki lub szczypiorkiem.
7. Gotową zupę można także posypać startym serem np. parmezanem.
[…] Spróbuj też: Szybka i pyszna zupa z soczewicą […]
Twoja zupa wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂