Strona Główna » Blogostrefa » Zioła w kuchni – jakie, i dlaczego warto mieć pod ręką?

Zioła w kuchni – jakie, i dlaczego warto mieć pod ręką?

Nawet jeśli jesteś najlepszym kucharzem, którego potrawy zawsze chwalą znajomi, którzy zbierają się w weekendy przy jednym stole, nie dodasz swoim potrawom wyrazistości, jeśli nie będziesz korzystać z ziół. Zioła w kuchni mają niezwykłą moc. I jeśli będziesz wiedziała jak i z czym je łączyć, to u swoich gości wywołasz prawdziwy, kulinarny orgazm. Które warto mieć zawsze na kuchenny parapecie? Sprawdź koniecznie!

Jak przechowywać zioła w kuchni?

Gdy odwiedzasz markety, często kusi cie oferta warzywno owocowa. Zwłaszcza, że można w niej znaleźć naprawdę ciekawe okazje. Dobra cena sprawia, że nawet jeśli czegoś nie znasz, masz ochotę spróbować. I kupujesz. Taką bazylię, albo tymianek, choć nigdy świeżej nie używałaś. A później przynosisz je do domu i zastanawiasz się nie tylko do czego je wykorzystać, ale również jak je przechowywać, żeby jak najdłużej zachowały świeżość, i nadawały się do użytku. Wystarczy, że ustawisz je w doniczkach na swoim parapecie – spełnią swą rolę. Albo na półce, lub powiesisz na drzwiach. Poza tym warto zauważyć, że zioła nadają się do wykorzystania również w postaci suszonej, więc możesz sobie stworzyć własną mini suszarnię, choćby w piekarniku, i przechowywać zioła w kuchni, w szczelnie zamkniętej torebce.

Jakie zioła w kuchni warto mieć pod ręką?

Stworzymy Wam tutaj listę ziół, które mają cudowne właściwości, a dodatkowo potrafią wyczarować  prawdziwe, kulinarne cuda. Co więc warto mieć?

  • bazylię. Jest to ziele, które zna chyba każdy, choć kupujemy zazwyczaj ususzone, podzielone w małe torebki. A dodać je można praktycznie do wszystkiego, bo nawet koktajl truskawkowy nabierze wyrazu, gdy dorzucimy do niego szczyptę bazylii. Nie mówiąc już o domowej pizzy, czy spaghetti, które bez bazylii są po prostu mdłe. Ale dlaczego warto jeść bazylię? Bo wspomaga układ odpornościowy. Taaak. Jeśli często chorujesz, i nawet nie znasz przyczyny tych chorób to pewnie wina tego, że Twój układ odpornościowy nie daje rady. Zrób więc coś, żeby dawał. Jedz bazylię. Bazylia także oczyszcza nerki, i jeszcze wspomaga proces trawienia. No idealne ziele. Podobno też koi nerwy, więc jeśli żyjesz w ciągłym stresie, warto wprowadzić bazylię do codziennego menu. Działa też antybakteryjnie – ale również przeciwbólowo. No, kto by pomyślał!
  • oregano – często mylone z bazylią, chociaż różni się i wyglądem, i zapachem, i smakiem. Pozyskuje się z niego olejek, który stosuje się medycynie naturalnej, więc to nie tylko dodatek do smacznych dań. Zapobiega cukrzycy, chorobom serca, i nowotworom. Brzmi niewiarygodnie, ale przeprowadzono badania, które temu dowodzą. Dodatkowo, oregano, działa przeciwgrzybiczo, i przeciwbakteryjnie. Poprawia trawienie,i wspomaga walkę  z kaszlem. Podobno, pomaga też uśmierzyć ból zęba, działa uspokajająco, i leczy odleżyny.
  • melisa- to absolutny hit, wśród domowych ziół. Dla wszystkich, którzy mają skołatane nerwy. Ale też dla tych, którzy cenią sobie jej smak. Nie ma bowiem nic lepszego, niż szklanka truskawkowej wody z dodatkiem melisy, a latem również lodu. Melisa pomoże też każdemu, kto ma problemy ze snem, jako, że wykazuje działanie uspokajające. A jak pijesz herbatkę z melisy, to jeszcze zmniejszysz ryzyko wystąpienia miażdżycy. Ale to zioło, które wspomaga też bolesne miesiączkowanie, a jego regularne picie sprawi, że o nieregularności w miesiączkach będziesz mogła zapomnieć. I jeszcze kwestia pamięci i koncentracji. Z jednej strony są osoby, które uważają, że skoro melisa tak bardzo wycisza, to napar z niej nie będzie dobrym napojem jeśli chodzi o pomoc w nauce a z drugiej, ona naprawdę wspomaga koncentrację. Zatem jeśli będziesz ją stosować z umiarem, z pewnością pomoże Tobie zdać ważny egzamin.
  • rozmaryn – ma charakterystyczny smak, i zapach. Używa się go głównie w przypadku komponowania potraw z rybami w roli głównej. Ale to niezwykłe zioło, o bardzo szerokim zastosowaniu i bogatych właściwościach. Działa antydepresyjnie. A depresja to taki stan, który może przytrafić się każdemu. Zwłaszcza, gdy za oknem kiepska pogoda i masz ochotę powiedzieć: nic ni się nie chce.  Z rozmarynu tez pozyskuje się olejki. Wspomagają układ odpornościowy, i wzmacniają włosy. To niesamowite, z jak wieloma problemami można walczyć dzięki zastosowaniu ziół, które dodatkowo można sobie wyhodować na własnym parapecie.
  • mięta – kojarzy się zazwyczaj z pomocą przy niestrawnościach. I zdecydowanie jest jednym z numerów jeden, jeśli chodzi o ból żołądka, choć zależy czym jest on spowodowany. Dodatkowo mięta reguluje pracę wątroby, i podobno potrafi znacznie poprawić nastrój. Najfajniej jest korzystać z tej świeżej, ale suszona też wykazuje odpowiednie działanie. Świeża jest świetnym dodatkiem do wody z limonką czy też cytryną. Ale można zrobić z niej też pastę do kanapek czy dip, ucierając listki w moździerzu, bądź wrzucając je do malaksera. Do tego trochę przypraw, odrobina soku z cytryny, i można się zajadać.
  • koperek – tak, on też może być doniczkowy. Choć rośnie szybko, i wysoki. Dlatego często wybieramy opcję sklepową, lub z domowego ogródka, ale na taką przyjemność nie każdy może sobie pozwolić, dlatego też warto zastanowić się nad zasianiem koperku w doniczce, a będzie on nie tylko świetnym dodatkiem do zup, sosów, czy młodych ziemniaczków, ale spełni również inne funkcje. Dlaczego warto jeść koperek? Bo działa rozkurczowo, i antybakteryjnie. A dodatkowo w znacznym stopniu zmniejsza powstawanie różnych chorób , na przykład tych, związanych z układem krążenia.

Jeśli lubisz gotować, zioła w kuchni to podstawa. Nie wszystko musi tobie smakować, jednak jeśli już chcesz eksperymentować to wybieraj takie dodatki, które prócz walorów smakowych, mogą tobie zaoferować coś więcej. Domowy zielnik to fajna opcja dla każdego kucharza, oraz dla wszystkich tych, którym medycyna naturalna nie jest obca. Warto sięgać po bazylię, oregano, miętę czy melisę. A jakie są Twoje, ulubione zioła?

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *