8 ogórków kiszonych
ćwiartka selera
pół pora
1 marchew
4 średnie ziemniaki
pół pietruszki
1 cebula
2 kostki rosołowe
3 łyżeczki kaszy manny
pół szklanki mleka lub śmietanki, według uznania
ponadto łyżka masła, garść posiekanego koperku, sól, pieprz
1. W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulkę, posolić i zeszklić.
2. Zalać litrem wody. Dodać kostki rosołowe, startego na tarce o dużych oczkach selera, marchew i pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojonego w talarki pora.
3. Wszystko gotować pod przykryciem aż do ugotowania ziemniaków. Dodać starte ogórki kiszone, gotować kilka chwil.
4. Zagęścić kaszą manną, gotować 5 minut. Zabielić mlekiem bądź śmietanką, doprawić pieprzem, solą, dodać koperek.
Nasza zupa ogórkowa wspaniale komponuje się z pieczywem z masłem lub smalcem. Smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak
hmmmm… mięsa nie ma , to dobrze, bo mi takie z zupy nie smakuje 😀