Strona Główna » Coś na ząb » Zupa ogórkowa przepis

Na jesienne słoty i ziąb najlepsza jest pożywna, rozgrzewająca zupa ogórkowa. My mamy dziś dla Was przepis na zupę ogórkową, w nieco przyspieszonej wersji dla zabieganych. Dzięki temu to tradycyjne danie sprawdzi się w sam raz na szybki i tani obiad.

zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa – składniki:

8 ogórków kiszonych

ćwiartka selera

pół pora

1 marchew

4 średnie ziemniaki

pół pietruszki

1 cebula

2 kostki rosołowe

3 łyżeczki kaszy manny

pół szklanki mleka lub śmietanki, według uznania

ponadto łyżka masła, garść posiekanego koperku, sól, pieprz

Zupa ogórkowa – wykonanie:

1. W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulkę, posolić i zeszklić.

zupa ogórkowa

2. Zalać litrem wody. Dodać kostki rosołowe, startego na tarce o dużych oczkach selera, marchew i pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojonego w talarki pora.

zupa ogórkowa3. Wszystko gotować pod przykryciem aż do ugotowania ziemniaków. Dodać starte ogórki kiszone, gotować kilka chwil.

SONY DSC

4. Zagęścić kaszą manną, gotować 5 minut. Zabielić mlekiem bądź śmietanką, doprawić pieprzem, solą, dodać koperek.

zupa ogórkowa

 

Nasza zupa ogórkowa wspaniale komponuje się z pieczywem z masłem lub smalcem. Smacznego!

Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze (1)

  1. pam pisze:

    hmmmm… mięsa nie ma , to dobrze, bo mi takie z zupy nie smakuje 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *