Przyprawy stanowią niezbędny dodatek do gotowania. Prócz podstawowej bazy danego dania, jakim jest mięso czy chociażby warzywo, niezbędne jest podkreślenie smaku i nadanie odpowiednich walorów, przy pomocy przypraw. Ciężko wyobrazić sobie chińszczyznę bez imbiru, kuchnię włoską bez bazylii czy chociażby naszą polską kapustę kiszoną bez kminku. Nawet zwykły pomidor na chlebie smakuje lepiej oprószony świeżo zmielonym pieprzem. Prócz nadawania smaku i zapachu, przyprawy często pełnią też rolę wizualnych upiększaczy, jak np. kurkuma, nadając potrawom piękny żółty kolor, czy szafran. Choć wielu mówi, że przyprawy nie posiadają większych wartości odżywczych, to trzeba przyznać, iż posiadają szereg właściwości, które zasługują na docenienie. I tak np. przyprawy pobudzające trawienie, które z pewnością znajdziemy w polskiej kuchni, to rozmaryn, majeranek czy koper. Działanie pobudzające mają natomiast imbir oraz goździk. Na serce dobry jest kardamon, poprawiający krążenie krwi, na przemianę materii natomiast pieprz cayenne. Dużo cennych właściwości ma także cynamon. Mając na uwadze zatem te wszystkie cenne właściwości, powinniśmy dbać o to, by przyprawy wciąż zachowywały swoją świeżość i aromat, a do tego konieczne jest odpowiednie przechowywanie.
Przyprawa, ma najczęściej postać wysuszonych owoców, ziaren lub liści, zmielonych lub w całości. Przyprawa idealnie chłonie wilgoć, a także obce zapachy i aromaty. Powinniśmy zatem trzymać przyprawy z daleka od źródeł wilgoci, nie wskazane jest przechowywanie ich w bezpośrednim pobliżu kuchenki czy pieca, a także wody. Każda z przypraw powinna być trzymana w osobnym pojemniku, odpowiednio odizolowana od innych. Nie chcemy przecież, by bazylia przeszła aromatem cynamonu i na odwrót. Ważne jest też to, by przyprawy trzymać z daleka od światła słonecznego, gdyż w łatwy sposób mogą wypłowieć i zbyt mocno się wysuszyć. Pojemniki lub słoiczki, w których chcemy przechowywać przyprawy, powinny być szczelnie zamknięte. Przyprawy nie znoszą zbyt dużej dostępności powietrza, gdyż wtedy szybko wietrzeją, a co za tym idzie tracą swój aromat. Zapomnijmy także o trzymaniu przypraw przy grzejniku – nie lubią one wysokich temperatur, które także mogą przyczynić się do pozbawienia ich wartości.
Przede wszystkim, każda z przypraw czy ziół powinna być trzymana oddzielnie. Najlepsze do tego będą ceramiczne lub szklane pojemniczki, jednak tylko te z ciemnego szkła. Powinny dać się szczelnie zamknąć, chroniąc zawartość przed czynnikami zewnętrznymi. Odradzamy trzymanie przypraw w torebkach, w których zostały zakupione, chyba że wiemy, iż ich zawartość zostanie szybko wykorzystana. Do przypraw, które poleżą dłużej, warto mieć jednak odpowiednie pojemniki. Pamiętajmy też, że z przypraw lepiej nie robić zapasów, a raczej kupować mniejsze ilości, które będziemy w stanie zużyć w krótkim czasie.
Przyprawy, które występują zarówno w postaci ziaren jak i proszku, lepiej kupować i przechowywać w ich pierwotnej formie. Tuż przed użyciem można je bez trudu rozgnieść w moździerzu. Dzięki temu wydobędziemy kwintesencję ich aromatu. Zwróćmy też uwagę na to, jak długo można daną przyprawę przechowywać. Na każdym opakowaniu powinna być informacja, do kiedy przyprawa jest zdatna do spożycia. Przeważnie jest to rok, rzadko kiedy dwa lata. Trzymajmy się zatem tej ostateczności i nie używajmy przypraw, które zalegają w szafce kilka dobrych lat. Szczególnie jest to ważne w przypadku gałki muszkatołowej lub innych przypraw, które zawierają w sobie nieco tłuszczu, który może zjełczeć.
Jeśli do te pory nie przekonaliśmy Cię, że odpowiednie przechowywanie przypraw jest bardzo ważne, mamy dodatkowy argument. Wyobraź sobie, jak wspaniale musi wyglądać pokaźna kolekcja ślicznych porcelanowych słoiczków na ścianie. Nie dość, że cieszy oko, to dodatkowo wszystkie przyprawy masz w zasięgu ręki i nie będziesz tracić czasu na żmudne poszukiwania w czeluściach szuflady. Jeśli chodzi natomiast o przyprawy ziołowe, jak np. bazylia, rozmaryn, oregano czy pietruszka, nic nie stoi na przeszkodzie, by mieć je świeże! Przepięknie prezentuje się kuchenny parapet przyozdobiony bukietem świeżych ziół. Dodatkowo gwarantujemy, że danie przyprawione listkami świeżo zerwanymi z krzaczka nie będzie miało sobie równych, zarówno pod względem smakowym, jak i estetycznym.
Autor: Weronika Tomyślak
Marzy mi sie taka duża polka z prrzyprawami i do tego parapet pełen zieol, ale na razie w mojej ciasnej kawalerce to sobie pomarzyc moge