(przepis na tortownicę o średnicy 20 cm)
-130g ciastek Oreo
-2 łyżki masła
-400 ml śmietany kremówki
– 2 fixy do kremówki
-2 czubate łyżki cukru pudru
-tabliczka mlecznej czekolady
-gotowe bezy
-kilka truskawek
-galaretka truskawkowa
Artykuły spożywcze w okazyjnej cenie kupisz tutaj.
1. Ciasteczka Oreo mielimy na drobny „piasek”, dodajemy roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Rozgniatamy masę z ciasteczek dokładnie na całej powierzchni tortownicy, równomiernie i mocno. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
2. W międzyczasie ubijamy śmietanę kremówkę, dodając fixy i cukier puder. Ścieramy czekoladę na tarce o dużych oczkach, otrzymane wiórki mieszamy z ubitą śmietaną.
3. Tortownicę wraz ze spodem z ciastek Oreo wyciągamy z lodówki. Nakładamy połowę śmietany straciatella, następnie układamy warstwę z bezy. Dysponując większymi bezami, możemy je pokruszyć. Na bezy znów wykładamy śmietanę.
4. Na wierzch tortu ułożyć truskawki pokrojone w plasterki, imitujące serduszka.
5. Przygotowujemy galaretkę. Uwaga! Bierzemy 400 ml wody, a nie 500 ml. Galaretkę wylewamy na wierzch tortu, kiedy zacznie już lekko tężeć. Tort odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą dobę.