Strona Główna » Zdrowie i Uroda » Dieta » Witamina C produkty, niedobór i nadmiar

Witamina C produkty, niedobór i nadmiar

Jedna z najważniejszych witamin – witamina C produkty w których występuje to nie tylko cytrusy, ale i papryka czy pietruszka. Choć większości z nas kojarzy się przede wszystkim z okresem przeziębieniowym, jej znaczenie dla organizmu jest o wiele większe. Warto też wiedzieć jakie są objawy jej niedoboru lub przedawkowania.

Witamina C znaczenie dla organizmu i zastosowanie:

  • zwiększa odporność organizmu, pomaga zwalczać infekcje
  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • obniża ciśnienie
  • bierze udział w regeneracji witaminy E
  • przyspiesza gojenie ran
  • jest antyutleniaczem, usuwa wolne rodniki
  • działanie antynowotworowe
  • spowalnia procesy starzenia

Witamina C ma także swoje zastosowanie w kosmetyce, bierze udział w biosyntezie kolagenu, dzięki czemu poprawia jędrność i wygląd skóry. Kremy z dodatkiem witaminy C mają wpływ na poprawę ukrwienia skóry, pomagają też walczyć z przebarwieniami.

Witamina C nadmiar i przedawkowanie

Nadmiar witaminy C wydzielany jest wraz z moczem więc w praktyce trudno ją przedawkować. Może się to jednak zdarzyć u osób mających problemy z nerkami.

Witamina C niedobór

Jeśli Twoja dieta jest niezbilansowana i jesz mało świeżych owoców i warzyw (witamina C ginie w wysokiej temperaturze), to może się zdarzyć, że dojdzie u Ciebie do niedoboru tej witaminy.

Objawy niedoboru witaminy C:

  • krwawienie dziąseł, krwawienia z nosa
  • osłabienie, słaba odporność
  • wolne gojenie się ran
  • łatwość powstawania urazów i siniaków
  • szkorbut (choroba wynikająca z niedoboru witaminy C)
  • obniżone samopoczucie, a nawet depresja

Witamina C produkty w których występuje:

Mitem jest, że najwięcej witaminy C posiadają cytrusy. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w natce pietruszki oraz czerwonej papryce. Inne dobre źródła witaminy C to np. szpinak, brukselka, truskawki, porzeczka, kiszonki, cebula, maliny, acerola, jarmuż, koperek. Najwięcej jest jej w świeżych warzywach i owocach, nie poddanych obróbce termicznej.

Bardzo popularne, szczególnie w okresie jesiennym, są suplementy z witaminą C, które mają zapobiegać jej niedoborom. Niestety, większość z nich zawiera w sobie syntetyczną witaminę c, o słabej przyswajalności. Najlepsze suplementy z witaminą C to te oparte w 100 % na naturalnych składnikach np. Acerola C. Atutem jest tu nie tylko 100 % naturalnego pochodzenia, ale i wysoka przyswajalność, która zapewnia naszemu organizmowi odpowiedni poziom witaminy C, aż przez 12 h, dozując ją stopniowo. Jest to o tyle ważne, że nasz organizm nie magazynuje witaminy C i dostając dużą jej dawkę „jednorazowo” jak to jest w przypadku innych suplementów, nadmiar wydala. Jeśli zależy Ci na tym, by cieszyć się zdrowiem, odpornością i zachować młodość na dłużej postaw na naturalne produkty.

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze (1)

  1. […] Czytaj też: Witamina C właściwości, produkty, niedobór i nadmiar […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *