Strona Główna » Coś na ząb » Makaron cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem

Makaron cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem

Przepis na pyszny nadziewany makaron cannelloni z mięsem mielonym, pieczarkami, pożywnym groszkiem i beszamelem. Prosty przepis na pyszną zapiekanką makaronową.

makaron cannelloni z mięsem mielonym

Makaron cannelloni z mięsem mielonym – składniki:

– paczka makaronu cannelloni

– ok. 600g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego

– słoiczek 200g koncentratu pomidorowego

– puszka groszku konserwowego

– pół puszki kukurydzy

– ok. 200g pieczarek

– 2 ząbki czosnku

– 1,5 cebuli

– kostka mięsna, sól, pieprz, bazylia, papryka czerwona słodka, papryka ostra, bazylia

– 4 łyżki oleju

– 100 g startego cheddara

– ponadto na sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 400 ml mleka, sól, pieprz, szczypta startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Produkty spożywcze w okazyjnej cenie kupisz tutaj.

Makaron cannelloni z mięsem mielonym – przygotowanie

1. Na patelni rozgrzać olej. Pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Wrzucić na olej i smażyć do odparowania wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę, następnie dorzucić do pieczarek, posolić, popieprzyć i podsmażać do zeszklenia.

Makaron cannelloni z mięsem mielonym

2. Dodać mięso mielone. Smażyć dodając kostkę mięsną, sporą ilość papryki słodkiej, łyżeczkę papryki ostrej, posiekany na drobno czosnek. Posolić i popieprzyć do smaku, pod koniec dodać bazylię. My użyliśmy wysokiej jakości bazylii GUSTUS.

Makaron cannelloni z mięsem mielonym

3. Dodać koncentrat pomidorowy oraz ok. pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilę. Na sam koniec dodać groszek i kukurydzę.

Makaron cannelloni z mięsem mielonym

4. Zrobić beszamel. W garnuszku podgrzać mleko wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło, następnie podczas energicznego mieszania dodać mąkę. Uwaga na grudki! Dodać ciepłe mleko wraz z przyprawami, wciąż intensywnie mieszając. Gotować na wolnym ogniu aż do stopniowego gęstnienia sosu beszamelowego. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Makaron cannelloni z mięsem mielonym

5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę beszamelu. Następnie faszerować ciasno cannelloni farszem z mięsa i układać ściśle w naczyniu żaroodpornym. W zależności od wielkości i wysokości naczynia można ułożyć jedną warstwę z cannelloni lub dwie.

Makaron cannelloni z mięsem mielonym

Makaron cannelloni z mięsem mielonym

6. Po zakończeniu układania makaronu, jeśli pozostał nam farsz, można nim wypełnić luki w naczyniu. Całość oprószyć startym serem cheddar, a następnie polać resztą beszamelu.

Makaron cannelloni z mięsem mielonym

7. Zapiekać pod przykryciem w 200 stopniach aż do zmięknięcia makaronu (sprawdzać widelcem). Jeśli nie posiadamy pokrywy na naszą brytfannę, idealnie nada się folia aluminiowa.

Makaron cannelloni z mięsem mielonym

Po wyjęciu z piekarnika, makaron cannelloni z mięsem mielonym powinien odpocząć pod przykryciem ok. pół godziny. Smacznego!

Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze 2 komentarze

  1. […] przepis (bo została mi po pierwszym daniu połowa makaronu) znalazłam na stronie Mam na to sposób (TU LINK). Zdjęcia może były „nocne”, ale ten brak ideału mnie przekonał. I groszek, który […]

  2. Szef kuchni napisał(a):

    Amatorstwo i to na żenująco niskim poziomie.. Nigdy cannelloni nie układa się jak w walizce. Wystarczy poczytać o tym

Odpowiedz na „Cannelloni – dwa przepisy | Dom GosiAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *