1 kostka tofu
1 cebula
łyżka oliwy
szczypiorek
sól, pieprz, kurkuma, inne przyprawy według uznania
1. Tofu odsączamy z zalewy i kruszymy widelcem.
2. Cebulkę siekamy, na patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulkę, delikatnie solimy i smażymy, aż do zeszklenia.
3. Dodajemy pokruszone tofu, obficie solimy, pieprzymy, dodajemy kurkumę oraz nasze ulubione przyprawy, np. pieprz cayenne.
4. Mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy szczypior i smażymy jeszcze przez chwilę. Ewentualnie doprawiamy do smaku, jeśli czegoś jeszcze brakuje.
Podajemy z ogórkami kiszonymi lub grzybkami marynowanymi w occie. Idealne szybkie śniadanie, dowód na to, że potrawy dla wegan mogą być naprawdę pyszne! Smacznego!
Jeśli interesują Was inne potrawy wegańskie przepisy znajdziecie również tutaj:
Autor: Weronika Tomyślak
Fajny pomysł jak można urozmaicić nudne potrawy:)takie nic a tak zmienia smak 🙂
Your comments *
nigdy nie probowalam tofu wiec moze czas zaczac.wyglada pysznie
Heh, zawsze myslałam, że potrawy wegańskie są nieapetyczne, a to wygląda jak normalna jajecznica. Jednym słowem… jadłabym 😀 zwłaszcza ze moj facet ma za wysoki cholesterol i jajek musi unikac
Do tofu trzeba sie przekonac. Dla mnie ma bardzo nieciekawy smak. Ale rozumiem, że ma swoich fanów:)
Też nie próbowałam tofu, może kiedyś się przekonam 😉
Bo wygląda nie powiem – apetycznie 😉